Istraživanje Evropske komisije

Influenseri na internetu ne označavaju komercijalne sadržaje

Autor: Biznis.ba
Influenseri na internetu ne označavaju komercijalne sadržaje
Foto: Pexels

Mreža za saradnju na području zaštite potrošača (CPC), koju koordinira Evropska komisija, ovih je dana objavila pregled objava internet influensera.

Pregled su obavili organi za zaštitu potrošača u 22 države članice EU te Norveškoj i Islandu. Provjerili su objave 576 influensera na glavnim društvenim mrežama (najviše ih je bilo na Instagramu).

Utvrdili su da je čak 97 posto influensera objavljivalo komercijalne sadržaje, a da je samo 20 posto njih označilo svoje objave kao oglašavanje, kako je to definirano evropskim zakonodavstvom o zaštiti potrošača.

Neki od influensera su čak promovisali nezdrave ili opasne proizvode i djelatnosti.

Evropsko zakonodavstvo nalaže obavezu transparentnosti komercijalnih komunikacija, što znači da influenseri moraju otkriti svoje oglašivačke poslove. Akt o digitalnim uslugama, koji važi od 17. februara 2024., nalaže internet platformama i influenserima obavezu preglednosti komercijalnih komunikacija.

Influenseri koji nude audiovizualne sadržaje moraju se pridržavati i pravila Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, uključujući i one o komercijalnim komunikacijama i sadržajima koji su škodljivi maloljetnicima. Evropska komisija je 2023. godine uspostavila i Influencer Legal Hub, gdje influenseri mogu pronaći informacije o skladnosti njihovih usluga sa evropskim pravom.

Marketing influensera trenutno prati i Vijeća EU. Njegovi zaključci će biti objavljeni u maju. Iako neće imati pravnu snagu, predstavljat će značajno usmjerenje u daljem praćenju zakonodavstva s tog područja.