Automobil

BMW Serije 4 ipak neće biti ukinut

Autor: Biznis.ba
BMW Serije 4 ipak neće biti ukinut
Foto: X

Ljubitelji BMW-a Serije 4 mogu da odahnu. 

Glasine da BMW planira da ukine jedan od svojih najpopularnijih modela su se pokazale kao netačne. Novi komentar šefa odjeljenja za komunikacije BMW-a za Sjevernu Ameriku, Toma Plucinskyja, odbacuje sumnje vezane za ukidanje Serije 4, i istovremeno potvrđuje predanost bavarskog proizvođača motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Plucinsky je naveo da je "prerano tvrditi da se išta ukida", iako kompanija mnogo ulaže u novu platformu koja će biti namijenjena električnim vozilima. Također je naglasio kontinuirana istraživanja pogona na vodonik, za koji kompanija vjeruje da će ponuditi rješenje za vožnju na velike udaljenosti u budućnosti.

Kako podsjeća Jutarnji.hr, ranije su mnogi mediji objavili da BMW želi da odustane od Serije 4 u korist potpuno električnog modela baziranog na novoj arhitekturi Neue Klasse. Nagađanja su se pojavila nakon BMW-ovog predstavljanjem koncepta Vision Neue Klasse. BMW Blog je također pisao da se ne očekuje da će Serija 4 dobiti novu generaciju.

U razgovoru s MotorTrendom, šef komunikacija proizvoda BMW-a u Severnoj Americi je rekao da kompanija vjeruje u "otvorenost tehnologije". "Nikada nismo rekli da ćemo potpuno preći na električne automobile do određenog vremena jer smo uvijek bili mišljenja da će se određena tržišta širom svijeta brže i sporije elektrifikovati", rekao je Plucinsky.

BMW M4 Cabrio
Plucinsky tvrdi da BMW i dalje ulaže u tehnologiju unutrašnjeg sagorijevanja za svoje automobile, te da će nastaviti da nudi SUS motore potrošačima. „Ako je za vas električni auto prava stvar, super, mi možemo, napravit ćemo ga za vas. Ali ako ste još uvijek tip osobe za SUS motore, napravit ćemo i njih.”

Još uvijek ostaje da se vidi kakva će biti sudbina modela Z4 i Serije 8. Već neko vrijeme se priča da će modeli male serije biti prvi u redu za ukidanje.