Svijet

Stabilan rast kineske ekonomije pruža sigurnost globalnom ekonomskom pejzažu

Autor: Biznis.ba
Stabilan rast kineske ekonomije pruža sigurnost globalnom ekonomskom pejzažu
Foto: Arhiv

U četvrtom izdanju kineskog ekonomskog okruglog stola, platforme za razgovore svih medija koju vodi novinska agencija Xinhua, gostujući govornik je izjavio da je kineski ekonomski učinak imao 'dobar početak' u prvom tromjesečju 2024. godine, unoseći tako sigurnost u promjenljiv globalni ekonomski krajolik.

Globani ekonomski pejzaž i dalje će biti obilježen godinom punom neizvjesnosti, s kompliciranim međunarodnim okruženjem, čestim geopolitičkim sukobima i trendom visoke inflacije, visokog pritiska duga, visokih kamatnih stopa i niskog ekonomskog rasta koji ostaje nepromijenjen, izjavio je Wang Guanhua, glasnogovornik Državnog ureda za statistiku (NBS).

U tom kontekstu, podaci NBS-a pokazuju da je Kina u prva tri mjeseca ostvarila rast BDP-a od 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, u usporedbi s ukupnim rastom od 5,2 posto zabilježenim prošle godine, što je iznad cilja godišnjeg rasta od oko 5 posto postavljenog za ovu godinu.

Tokom istog razdoblja, skaliranje vanjske trgovine zemlje premašilo je 10 biliona juana (oko 1,41 biliona američkih dolara) prvi put, što predstavlja rast od pet posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast dostigao najvišu razinu u šest tromjesečja.

Komentirajući podatke, Wang je rekao da snažan zamah kineske ekonomije odražava činjenicu da su temelji makroekonomije Kine ostali čvrsti, te da je ekonomija postala "jača s otpornijim mišićima kroz transformaciju i nadogradnje."

- Na globalnom nivou, NR Kina je zadržala vodeću poziciju među svjetskim vodećim ekonomijama, te nastavila služiti kao važan pokretač i stabilizator globalne ekonomije - dodao je Wang.

Investicijska kuća Goldman Sachs revidirala je svoju prognozu stope rasta BDP-a Kine za 2024. godinu s 4,8 posto na 5,0 posto, dok je Citigroup napravio slično povećanje s 4,6 posto na 5,0 posto.