pred WTO-om

Kina pokreće spor protiv SAD-a zbog isključivanja robe s tržišta

Autor: Biznis.ba
Kina pokreće spor protiv SAD-a zbog isključivanja robe s tržišta
Foto: Pexels

Kina je pred Svjetskom trgovinskom organizacijom pokrenula spor protiv Sjedinjenih Država zbog diskriminatornih subvencija za proizvodnju električnih automobila, priopćio je u utorak kineski odbor pri WTO-u.

Kina je pred WTO-om pokrenula postupak zbog subvencija u američkom Zakonu o smanjenju inflacije koje su, kako navodi Hina, rezultirale isključivanjem njihove robe s američkog tržišta, kao i one iz drugih članica te organizacije.

“Pod krinkom odgovora na klimatske promjene, smanjenja ugljičnih emisija i zaštite okoliša, te subvencije zapravo su uvjetovane kupovinom i korištenjem robe iz SAD-a odnosno uvozom iz određenih regija”, saopćio je kineski odbor.

Kinesko ministarstvo trgovine poziva Washington da “trenutno korigira diskriminatornu industrijsku politiku i sačuva stabilnost globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca za nova energetska vozila”, rekla je glasnogovornica ministarstva u Pekingu.

Dužnosnik WTO-a potvrdio je da su zaprimili zahtjev Kine za konzultacijama o toj temi, ne navodeći pojedinosti.

Ured američkog ministarstva trgovine, ipak, nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentariše kineski potez.

Nakon žalbe WTO osniva vijeće za rješavanje spora i obično donosi odluku za šest mjeseci, a često im treba i više vremena, prenose Financije hr.

Ako WTO presudi u korist Kine, Washington može uložiti žalbu i iskoristiti pravni vakuum koji traje još od decembra 2019. zbog protivljenja Washingtona imenovanju sudaca glavnog žalbenog vijeća WTO-a.

SAD traži reformu tog tijela, tvrdeći da prekoračuje ovlasti i pokrenuti su pregovori, koji nailaze na brojne prepreke.