Prvi dio misije

Video: Astronauti se spremaju za povratak na Mjesec

Autor: Biznis.ba
Video: Astronauti se spremaju za povratak na Mjesec
Foto: Screenshot / Youtube

NASA i Axiom Space su u martu 2023. godine predstavili odijela za članove misije Artemis III.

Među novinama su i one koje čine da odijelo odgovara različitim tipovima tijela.

Fleksibilnije je nego sva prethodna i sadrži više alata koji bi mogli da budu korisni tokom šetnje po površini Mjeseca.

Misija Artemis III je planirana za 2026. godinu, a očekuje se da se u okviru nje ponovi spuštanje na Mjesec – po prvi put nakon Apollo 17 slijetanja iz 1972. godine.

Oni koji se spuste na površinu bi tamo trebalo da ostanu manje od nedjelju dana, a s ciljem da više puta prošetaju i prikupe uzorke leda.

Ostatak posade će ostati u Orion kapsuli, a astronaut će sa Mjeseca vratiti SpaceX Starship.

Prvi dio misije – test let bez posade – je već obavljen, a u septembru 2025. godine sledi Artemis II. Tada će četiri astronauta poletjeti u letjelici Orion na probni let oko Mjeseca, nakon čega će se vratiti na Zemlju. Posada je već izabrana i na obuci je, a planirano je da let potraje osam dana, prenosi PC press.

Treniraju i novi četvoronožni roboti Spirit koji su napravljeni da se samostalno snalaze po kompleksnim terenima prepunim kratera, prenose Nezavisne novine.

U budućnosti bi grupe ovakvih robota mogle da se rasporede po Mjesecu – osim što mogu samostalno da funkcionišu, sposobni su i da se umrežavanju kako bi razmjenjivali podatke i pravili mape na kojima bi označavali rizična mjesta.

Tvrdi se i da će moći da pomažu jedni drugima ukoliko se zaglave.

Krajnji cilj misije Artemis je naseobina na južnom polu Zemljinog satelita, jer je to lokacija na kojoj ima izvora vode. Tome će prethoditi dio Artemis III koji je planiran za septembar 2026. godine.

Zanimljivo je da će astronauti na Mjesec poslije toga odnijeti i mali staklenik koji će im služiti za ispitivanje toga kako neke biljke rastu u izmijenjenim uslovima.