Jačanje avijacije

U Sloveniju sletio prvi od dva transportna aviona C-27J Spartan

Autor: Biznis.ba
Foto: Ministrstvo za obrambo RS

Slovenačko ministarstvo odbrane objavilo je da je na aerodrom Cerklje ob Krki sletio prvi taktički transportni avion C-27J Spartan slovenačke vojske.

Slovenija je naručila dva aviona, ugovor za prvi Spartan u varijanti NG potpisan je novembra 2021. godine, a u sporazumu je postojala opcija i za drugu letjelicu za čiju nabavku je ugovor finalizovan 21. novembra ove godine, piše Tango Six.

Zvanično je saopšteno da će ukupni troškovi nabavke dva Spartana za Sloveniju iznositi 128,91 milion eura bez poreza na dodatu vrijednost, kao i da će drugi avion biti isporučen u decembru 2024. godine.

Pored dva transportna aviona, u okviru daljeg opremanja i modernizacije slovenačkih vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane, Slovenija je u međuvremenu potpisala još dva sporazuma.

Prvi ugovor odnosi se na nabavku šest višenamjenskih helikoptera AW139M čime se nastavlja saradnja sa italijanskim proizvođačem Leonardo, a drugi sporazum je programski ugovor za kupovinu raketnog sistema PVO IRIS-T SLM.