amerika protiv indije

Tesla tuži Teslu

Autor: Biznis.ba
Tesla tuži Teslu
Foto: Pexels

Sud odlučuje ko smije da koristi ime. Američki proizvođač automobila Tesla, tužio je indijskog proizvođača baterija zbog kršenja njegovog zaštitnog znaka korištenjem robne marke ‘Tesla Power‘ za promovisanje svojih proizvoda, tražeći odštetu i trajnu zabranu rada kompanije na sudu u New Delhi.

Pravni tim američkog proizvođača je na saslušanju na Visokom sudu naveo da je indijska kompanija nastavila da reklamira svoje proizvode s oznakom ‘Tesla Power‘ uprkos obavJeštenju o prekidu reklamiranja poslatog u aprilu 2022. godine.

Tokom saslušanja na sudu, indijska kompanija Tesla Power India Pvt Ltd. je tvrdila da je njena glavna djelatnost proizvodnja ‘olovnih baterija‘ i da nema namJeru da proizvodi električna vozila, navodi Jutarnji.hr.

Sudija je indijskoj firmi dozvolio tri sedmice da podnese pismene odgovore nakon što je predala niz dokumenata u prilog svojoj odbrani, pokazuje sudski zapisnik.

Muskova kompanija je optužila indijsku za korištenje imena ‘Tesla Power‘ i ‘Tesla Power USA‘.

Predstavnik Tesla Powera je rekao Reutersu da je kompanija u Indiji prisutna mnogo prije Muskove Tesle i da je imala sva vladina odobrenja.

‘Nikad nismo tvrdili da smo povezani s Teslom Elona Muska‘, rekao je Manoj Pahva iz kompanije Tesla Power.