zagonetka za proizvođače

Problemi za Teslu na kineskom tržištu

Autor: Biznis.ba
Problemi za Teslu na kineskom tržištu
Foto: X

Kinesko tržište postaje sve veća zagonetka za sve proizvođače automobila koji nisu iz Kine ili, bolje rečeno, za sve marke koje nisu domicilne. Većina evropskih marki ima probleme s prodajom, pogotovo u trenutku kada na tamošnjem tržištu bijesni rat cijenama, odnosno popustima. Isto je i s Teslom, čija prodaja električnih vozila proizvedenih u Kini je prema novim podacima pala za 18 posto u aprilu.

Kako navodi Revija HAK, Tesla je prošlog mjeseca prodao 62.167 automobila, proizvedenih u svojoj fabrici u Shangaiu, što je više od šestine manje u odnosu na broj iz aprila 2023. godine, pokazuju preliminarne brojke Kineskog udruženja proizvođača putničkih automobila (CPCA). Podaci također otkrivaju da je prodaja pala za 30 posto u poređenju s martom 2024. godine.

Priča ide i dalje od granica Kine jer se dio Modela 3 i Modela Y proizvodi za ostala azijska i evropska tržišta. U tom segmentu će takođe doći do pada jer se i ostala tržišta hlade po pitanju prodaje električnih automobila. Još prije par godina činilo se da će Tesla biti veliki pobjednik električne tranzicije, ali veliki rast kineskih proizvođača taj zaključak ozbiljno testira.

Tesla u petak zaustavlja proizvodnju u njemačkoj fabrici

Tesla će u petak zaustaviti proizvodnju u svojoj fabrici Gruenheide u blizini Berlina, potvrđeno je iz kompanije nakon što je u medijima objavljeno da će fabrika biti zatvorena na četiri dana.

Doći će do "jednodnevne planirane obustave proizvodnje" u fabrici 10. maja, rekao je upravitelj fabrike, André Thierig na X-u, a prenosi Autoblog rs.

Vikendom se u fabrici ne odvijaju proizvodne aktivnosti, a četvrtak je državni praznik u Nemačkoj.

Teslina prodaja u Evropskoj uniji je pala 5% u prvom tromesečju ove godine u odnosu na godinu ranije, zaostajući za rastom tržišta baterijskih električnih vozila od 4% tokom tog perioda, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Mask u augustu predstavlja svoje robotaksije

Tesla je potvrdio da će u augustu predstaviti svoj prvi robotaksi, a Kina će vjerovatno biti odabrana kao zemlja u kojoj će se prvi put testirati.

Teslin izvršni direktor Elon Musk je navodno tu ideju iznio tokom svoje nedavne posete Kini. Predložio je testiranje svoje robotaksi flote na kineskim javnim putevima, piše China Daily, a čini se da su kineski državni predstavnici i više nego otvoreni za tu ideju.

Navodno su Teslinom šefu rekli da kineska vlada pozdravlja tu ideju dodajući da bi Tesla tim potezom postavio dobar primjer.

China Daily navodi da Tesla još uvijek čeka zeleno svetlo za prikupljanje i prenos podataka potrebnih autonomnim sistemima svojih automobila te da Mask o tome nije detaljnije razgovarao tokom posjete.

Ali značajan napredak je postigao u drugim područjima, navodi Reuters, a to je dobijanje odobrenja da se EV modelima Model 3 i Model Y dozvoli ulazak u dijelove Kine koji su ranije bili zabranjeni zbog zabrinutosti za bezbjednost podataka.