Interes raste

Na hrvatske ceste stiže više od 2.200 novih energetski učinkovitih vozila

Autor: Biznis.ba
Na hrvatske ceste stiže više od 2.200 novih energetski učinkovitih vozila
Foto: Ilustracija/Unsplash

Ovogodišnji poziv je, za razliku od dosadašnjih, bio namijenjen isključivo fizičkim osobama odnosno građanima.

Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigao je 2.241 zahtjev za sufinansiranje energetski učinkovitih vozila te je javni poziv vrijedan 15 miliona eura privremeno zatvoren, izvijestili su iz Fonda.

“Interes za električna vozila konstantno raste”, ocjenjuju iz Fonda te navode da su građani na više od 330 prodajnih mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 miliona eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. Prema informacijama s terena, kažu, novčana sredstva su bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila.

Direktor Fonda Luka Balen ističe da takav, nikad izdašniji program sufinanciranja, pozitivno utječe i na bržu dekarbonizaciju prometnog sistemaa. Na našim cestama uskoro možemo očekivati više od 2.200 novih, energetski učinkovitih vozila, dodaje.

To je, kaže, osobito važno radi postizanja ciljeva energetske učinkovitosti u prometu, ali i bolje kvalitete zraka u gradovima, prenosi Poslovni hr.

Balen dodaje i kako je to za ovu godinu “tek početak”, jer planiraju nastaviti i sa sufinansiranjem za pravne osobe i javni sektor, s obzirom na to da su poticaji i dalje najznačajniji motivator za promjenu postojećeg voznog parka.