New York

Električni Kia SUV osvaja prestižne titule

Autor: Biznis.ba
Električni Kia SUV osvaja prestižne titule
Foto: X

Nedavno je na salonu automobila u New Yorku električni SUV EV9 je osvojio čak dvije prestižne titule - Svjetski automobil godine i Svjetsko električno vozilo.

Žiri sastavljen od 100 automobilskih novinara iz 29 zemalja je nagradom World Car Awards kod EV9 istakao "inovativan dizajn, prostranu unutrašnjost sa sedam sjedišta i konkurentsku cijenu".

EV9 napravljen je na platformi E-GMP i predstavlja prvu Kiju s četvrtom generacijom baterijske tehnologije koja pruža unapređene mogućnosti.

Do ovogodišnje dodjele nagrada, Kia je već osvojila tri titule World Car Awards - 2020. godine Telluride je proglašen Svjetskim automobilom godine, dok je te iste godine Soul EV postao Svjetski gradski automobil. Godine 2023, Kia EV6 GT osvojio je titulu Svjetski perfomans automobil godine.

"Velika nam je čast što je u 2024. EV9 proglašen Svjetskim automobilom godine i Svjetskim električnim vozilom. Ovaj trijumf dokaz je naše nepokolebljive posvećenosti pomicanju granica tehnologije i izvrsnosti dizajna. Kontinuirani uspjeh Kia EV9 podstaknut će nas da nastavimo da isporučujemo izuzetna vozila koja redefinišu iskustvo vožnje za kupce širom svijeta", rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation, prenosi B92.

Ovaj model je već osvojio neke nagrade, npr. pobijedio je u kategoriji "porodični automobili" u njemačkom izboru Zlatni volan; proglašen je "sjevernoameričkim SUV-om godine za 2024", i dobio je priznanje za "najbolji premium SUV" po mišljenju Newsweek Auto Awards 2023.