Svijet

Yellen s guvernerom kineske centralne banke: Nema pobjednika iz trgovinskog rata

Autor: Biznis.ba
Yellen s guvernerom kineske centralne banke: Nema pobjednika iz trgovinskog rata

Američka ministrica finansija Janet Yellen sastala se u petak s guvernerom kineske centralne banke Ji Gangom i bivšim "carem ekonomije" Liu Heom radi neformalnih razgovora o globalnoj, američkoj i kineskoj ekonomiji, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva finansija, prenosi Reuters.

Yellen je došla u Peking u želji da ublaži tenzije između dvije svjetske supersile, iako su očekivanja mala, a zvaničnici s obje strane prihvataju da zaštita interesa nacionalne sigurnosti sada nadmašuje produbljivanje ekonomskih veza.

Zvaničnik je rekao da su Yellen i njeni kineski sagovornici imali "suštinski razgovor", ne navodeći nikakve dalje detalje.

Iako je sada u penziji, Liu je blizak saradnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, a njihov sastanak je nastavak razgovora održanih u Cirihu u januaru.

- Tražimo zdravu ekonomsku konkurenciju koja koristi američkim radnicima i firmama i da sarađujemo na globalnim izazovima - napisala je Yellen na Twitteru ubrzo po dolasku u Peking u četvrtak uvečer.

- Poduzet ćemo mjere kako bismo zaštitili našu nacionalnu sigurnost kada je to potrebno, a ovo putovanje predstavlja priliku za komunikaciju i izbjegavanje pogrešne komunikacije ili nesporazuma - napisala je Yellen.

Kina se nada da će SAD preduzeti "konkretne akcije" kako bi stvorile povoljno okruženje za zdrav razvoj bilateralnih ekonomskih i trgovinskih veza, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva finansija u petak.

- Nema pobjednika iz trgovinskog rata ili iz razdvajanja i 'razbijanja lanaca' - dodaje se u saopćenju.

(Biznis.ba / FENA)