Svijet

SAD sankcionisao novu grupu kompanija zbog ruske nafte

Autor: Biznis.ba
SAD sankcionisao novu grupu kompanija zbog ruske nafte

SAD je uveo sankcije novoj grupi brodara i vlasnika brodova zbog prijevoza ruske nafte po cijenama iznad limita koji je odredila grupa G7.

SAD je u saradnji s partnerima u grupi G7 zaprijetio sankcijama kompanijama budu li servisirale pomorski transport ruske nafte skuplje od 60 dolara po barelu, nastojeći smanjiti prihode Rusije za finansiranje agresije na Ukrajinu.

Mete su sankcija u prvom redu prijevoznici i osiguravatelji, kojima prijete zamrzavanje imovine i raskid poslovnih odnosa s partnerima u SAD-u i zemljama G7.

Sredinom oktobra američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije kompaniji Ice Pearl Navigation SA sa sjedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus koji, kako su naveli, transportuje naftu s cijenom većom od 80 dolara po barelu.

Sankcionirali su tada i kompaniju Lumber Marine SA sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre, za koji su ustvrdili da prevozi rusku naftu s cijenom većom od 75 dolara po barelu.

U četvrtak su na popis uvrstili i kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated te tri broda u njihovom vlasništvu.

Brodovi Kazan, Ligovsky Prospect i NS Centurys plovili su pod zastavom Liberije i u prijevozu nafte ruskog porijekla su koristili usluge američkih državljana, dodali su.

"Brodarske kompanije i brodovi koji sudjeluju u trgovini ruskom naftom i koriste usluge kompanija u Koaliciji za cjenovni limit moraju biti svjesni da ćemo pozvati na odgovornost za nepoštovanje (sporazuma - op. ur.)", rekao je zamjenik ministra finansija Wally Adeyemo.

"Ustrajemo u očuvanju stabilnosti tržišta uprkos ratu Rusije protiv Ukrajine i istodobno smanjujemo zaradu koju Kremlj koristi za finansiranje nezakonitog rata te smo nepokolebljivi u sankcionisanju onih koji omogućuju zaobilaženje cjenovnog limita", naveo je Adeyemo, prenosi Hina.

(Biznis.ba)