Svijet

Rast cijena u Americi usporava

Autor: Biznis.ba
Rast cijena u Americi usporava

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su u oktobru blažim tempom nego u septembru, pokazao je izvještaj ministarstva rada, odražavajući pad cijena benzina.

Godišnja stopa inflacije u najvećoj svjetskoj privredi iznosila je u oktobru 3,2 posto, pokazuju podaci ministarstva.

Time su cijene posustale na godišnjem nivou budući da su u septembru bile uvećane za 3.7 posto. Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija usporila je na godišnjem nivou na 4.0 posto, sa 4.1 posto u prethodnom mjesecu. Cijene benzina u oktobru su na godišnjem nivou smanjene za 5.3 posto, nakon povećanja za tri posto u septembru.

Jeftiniji benzin, skuplji gas

I mjesečna usporedba pokazuje pad cijena benzina, i to za pet posto, nakon povećanja za 2.1 posto u septembru i za čak 10.6 posto u augustu, pokazuju tabele ministarstva.

Protuteža jeftinijem benzinu bio je skuplji gas, za 1.2 posto u odnosu na septembar kada mu se cijena smanjila za 1.9 posto.

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene u SAD-u bile su u oktobru nepromijenjene, nakon 0.4-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, objavilo je ministarstvo. Kada se isključe energija i hrana uvećane su za 0.2 posto, nešto blaže nego u septembru.

Počevši s izvještajem za oktobar, statistički ured pri ministarstvu rada uveo je promjene u metodologiju izračuna cijena zdravstvenog osiguranja kako bi ublažio oscilacije godišnjih vrijednosti. Slične prilagodbe primijenit će ponovo za pola godine, odnosno u podacima o inflaciji za april 2024. i ažurirati ih svakih šest mjeseci.

(Biznis.ba / Hina)