od 25%

Radnici Daimler Truck dobijaju povećanje plate

Autor: Biznis.ba
Radnici Daimler Truck dobijaju povećanje plate
Foto: X

Radnici u firmi Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plate od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem privrednih vozila.

Povećanje plata bit će raspoređeno na četiri godine, rekao je Shawn Fain, predsjednik Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW).

Prošle je godine UAW postigao porast sličnih razmjera u automobilskim divovima General Motors, Ford i Stellantis nakon sedmica štrajka.

Štrajk u fabrikama Daimler Truck u Sjevernoj Karolini trebao je započeti u subotu bez dogovora, prenosi SEEbiz.

Njemačka firma proizvodi kamione Freightliner u jugoistočnoj američkoj državi, kao i dobro poznate žute školske autobuse Thomas Built.

Članovi sindikata još uvijek moraju glasovati za ratifikaciju sporazuma, koji predviđa povećanje od 16 posto u prvoj godini. Također je dogovorena veća sigurnost radnih mjesta i podjela dobiti, rekao je Fain.

Za UAW, dogovor označava još jedan uspjeh u južnim Sjedinjenim Državama, gdje su radnički pokreti tradicionalno bili slabi. Prošle sedmice, radnici Volkswagenove američke fabrike u Chattanoogi, Tennessee, odlučili su se sindikalno udružiti u UAW.