Berze rastu

Fed najavio smanjenje kamata u Americi iduće godine

Autor: Biznis.ba
Fed najavio smanjenje kamata u Americi iduće godine
Foto: X.com

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle, nakon što je američka centralna banka poručila da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 2,9 posto, na rekordnih 37.305 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2,5 posto, na 4.719 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 14.813 bodova.

Na zadnjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom na to da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

To se i očekivalo, no tržište je potaknula procjena gotovo svih čelnika Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

Dodatnu podršku tržištu pružio je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije da centralna banka najvjerovatnije više neće povećavati kamate.

"Inflacija je popustila. To je dobra vijest"

"Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest", kazao je Powell i dodao: "Fed je sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme".

Nakon procjena i poruka čelnika Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će centranlna banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, u maju početi smanjivati kamate.