Svijet

Američki BDP ubrzao rast u trećem kvartalu

Autor: Biznis.ba
Američki BDP ubrzao rast u trećem kvartalu

Američka privreda ubrzala je u trećem tromjesečju na kvartalnom i na godišnjem nivou, oslonjena na pojačanu osobnu potrošnju, pokazale su jučer prve procjene ministarstva trgovine.

Američki BDP porastao je u razdoblju od jula do septembra za 1.2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0.5 posto, pokazali su izračuni ministarstva.

U odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje porastao je za 2.9 posto, nakon 2.4-postotnog povećanja u razdoblju od aprila do juna.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnom nivou kao i u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem kvartalu 4.9 posto.

U drugom kvartalu iznosila je 2.1 posto. Osobna potrošnja, ključni oslonac najvećoj svjetskoj privredi, uvećana je u trećem kvartalu za 2.4 posto na godišnjem nivou, odražavajući znatno veća izdvajanja građana na robu. U drugom kvartalu porasla je za 1.8 posto.

Državna potrošnja porasla je za 4.5 posto, nešto snažnije nego u prethodnom tromjesečju.

Bruto privatna ulaganja stabilizirala su se nakon pada u proljetnom tromjesečju zahvaljujući znatno blažem padu izdvajanja za stambene nekretnine i kontinuirano snažnom ulaganju kompanija u poslovne objekte.

Izvoz je gotovo stagnirao, nakon 2.2-postotnog rasta u razdoblju od aprila do juna, pokazuje izvještaj, prenosi Hina.

(Biznis.ba)