Regija

Plenković: Očekujemo daljnji trend smanjenja stope inflacije na mjesečnoj razini

Autor: Biznis.ba
Plenković: Očekujemo daljnji trend smanjenja stope inflacije na mjesečnoj razini

Premijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je danas kako Vlada Hrvatske očekuje daljnji trend smanjenja stope inflacije na mjesečnoj razini. Podsjetio je i kako je za to osigurala temeljne preduvjete te je naglasio da u ovim vremenima treba biti socijalno odgovoran.

"Mi očekujemo daljnji trend smanjenja stope inflacije na mjesečnoj razini", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan za komentar činjenice da inflacija u Hrvatskoj četvrti mjesec usporava.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku 10,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila četvrti mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni danas.

Plenković je podsjetio da je vlada osigurala temeljne preduvjete poput držanja iste cijene energenata kao prošle godine, poručivši i kako svi drugi akteri u lancu trebaju voditi računa o tome da u ovim vremenima treba biti socijalno odgovoran.

Novinare je zanimalo i očekuje li, nakon zahtjeva sudaca i medicinskih sestara za većim plaćama, 'poplavu' takvih zahtjeva. Plenković je odgovorio da su, za razliku od ranijih vlada koje nisu dizale osnovicu, oni povećali plaće svima u zadnjih nekoliko godina. Podsjetio je kako su povećali plaće ogromnom broju ljudi koji rade u javnom sektoru i državnom sektoru.

"Ti podaci više su nego jasni. Mi ćemo razgovarati sa svima kao što razgovaramo i sada", kazao je Plenković.     

Zamoljen za komentar izjave predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave kako "apriori ne odbija ni moguću suradnju s HDZ-om", Plenković je rekao kako misli da se malo previše priča o izborima koji su za više od godinu dana. Podsjetio je i da je zadnji put Domovinski pokret ne samo unaprijed rekao da mogu s HDZ-om, ali ne sa njegovim predsjednikom i premijerom. No, neki od njih su to ponavljali i u izbornoj noći kada su već vidjeli da HDZ ima komotnu situaciju za formiranje parlamentarne većine i bez njih.

"Mogu ovo doživjeti jedino kao neku vrstu naučenih lekcija da takva vrsta političkog  isključivog ponašanja nije osobito mudra", ustvrdio je Plenković.

Na pitanje je li pretjerao kada je saborskoj zastupnici Centra Daliji Orešković tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru poručio 'auf Wiedersehen' ako joj se ne sviđa u Hrvatskoj, Plenković je pojasnio kako je to rekao samo toj zastupnici, a ne cijeloj oporbi.

Podsjetio je i da je Orešković HDZ-ovim zastupnicima u Hrvatskom saboru govorila kako mrzi HDZ i da s HDZ-ovcima treba kao s nacistima nakon Drugog svjetskog rata.

"To reći strani koja je ostvarila sve strateške ciljeve hrvatskog naroda u zadnjih 30 godina. To nije pretjerivanje?", upitao je Plenković.

Poručio je i da ga Orešković svaki put optužuje bez bilo kakvog argumenta za bilo kakvu korupciju.

"Ono što sam joj rekao rekao sam krajnje pristojno", kazao je. Smatra kako je jedno bit efekta u replici nekome, a drugo je kasnije to "generalizirati, skraćivati i onda reći: "Eto, to je išlo sve. Nije išlo sve, išlo je samo nju i to kroz jednu efektnu retoričku figuru".

Osvrćući se na obnovu od potresa, Plenković je podsjetio da do 30. lipnja imaju rok za potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu u iznosu od 1,003 milijarde eura.

Istaknuo je da je Hrvatska trenutno za financiranje obnove javne infrastrukture potrošila 731 milijun eura te se dinamika obnove izrazito ubrzala, a ubrzali su se i procesi kada je u pitanju obnova privatnih zgrada.

Izvijestio je da su na širem Predsjedništvu HDZ-a komentirali i komentar agencije Fitch koja je potvrdila najvišu razinu kreditnog rejtinga Hrvatske 'BBB+' sa stabilnim izgledima.

Istaknuo je kako to govori da je Hrvatska u reputacijskom smislu, prema financijskim i gospodarskim institucijama te međunarodnim i domaćim financijskim tržištima postupala dobro. Također je naglasio da je Hrvatska nastavila rapidno smanjivati udio javnog duga u BDP-u koji sada iznosi 68,4 posto.

Biznis.ba / Hina