Podaci za februar

Njemački izvoz robe u padu

Autor: Biznis.ba
Njemački izvoz robe u padu
Foto: Unsplash

Njemački izvoz robe osjetno je pao u februaru 2024., odražavajući smanjene isporuke u druge članice Evropske unije.

Vrijednost isporučene robe smanjila se za dva posto u odnosu na januar kada je porasla za 6,3 posto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Uvoz je ipak porastao za 3,2 posto, gotovo istim tempom kao na početku godine. Na godišnjem nivou izvoz je u februaru smanjen za 4,4 posto, a uvoz za 8,7 posto.

Time se višak u njemačkoj robnoj razmjeni sa svijetom smanjio za 22,5 posto u odnosu na januar, na 21,4 milijarde eura. U odnosu na prošlogodišnji februaru veći je za 26,6 posto.

Pad izvoza na mjesečnom nivoui odražava znatno smanjene isporuke u članice EU-a, za 3,9 posto, prenosi Hina.


Izvoz u eurozonu smanjio se za 3,6 posto, a još izrazitiji pad zabilježen je u isporukama robe u članice EU koje nisu usvojile zajedničku v valutu, za 3,9 posto. Izvoz u treće zemlje uvećan je za samo 0,4 posto.

SAD je u februaru potvrdio poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, čija je vrijednost porasla za 10,2 posto u odnosu na januar na 13,8 milijardi eura.

Izvoz u Kinu smanjio se pak za 0,6 posto, na osam milijardi eura. Kina je istodobno potvrdila status glavnog njemačkog dobavljača robe, čija je vrijednost u februaru porasla za 16 posto, na 12,1 milijardu eura.

Njemački izvoz u Rusiju porastao je na mjesečnom nivou za 1,5 posto, na 700 miliona eura. U odnosu na prošlogodišnji februar smanjen je za 24 posto. Uvoz iz Rusije porastao je na mjesečnom nivou za 23,5 posto, na 200 miliona eura. Na godišnjem nivou smanjen je za 36,2 posto.