Prije vremena

Njemačke mašinovođe prekidaju štrajk, slijedi nastavak pregovora

Autor: Biznis.ba
Njemačke mašinovođe prekidaju štrajk, slijedi nastavak pregovora
Foto: X

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL prekinut će štrajk ranije nego što je planirano jer se nastavljaju pregovori sa kompanijom Deutsche Bahn, saopštile su jučer obje strane.

Štrajk, koji je četvrti po redu i najduži u višemjesečnom sporu zbog plata i radnih sati, počeo je u 2.00 sata u srijedu, 24. januara, i trebalo je da traje do ponedjeljka navečer.

Međutim, sindikat je saopštio da će okončati štrajk teretnog saobraćaja danas u 18.00 sati, a putničkog u ponedjeljak u 14.00 sati.

Radnici u sektoru saobraćaja širom Evrope stupili su u štrajk sa zahtjevom za povećanje plate kako bi se izborili sa uticajem inflacije.

"Pregovori se, konačno, nastavljaju", rekao je zvaničnik Deutsche Bahna, Martin Seiler.

Dvije strane su se usaglasile da će voditi pregovore u narednih pet sedmica i da neće biti obustave rada, najmanje do 3. marta.

Razgovori će biti povjerljivi i strane se neće obraćati javnosti do zaključka pregovora.

Jedan od glavnih zahtjeva GDL-a je smanjenje radnih sati na 35-satnu radnu sedmicu sa trenutnih 38 sati, a da pri tom osoblje prima punu platu.

Deutsche Bahn je odbacio ovaj zahtjev kao preskup i naveo da treba da zaposli još 10 posto radne snage kako bi popunili prazninu.