Novi problemi

Njemačka: Mašinovođe najavile novi štrajk, trajat će pet dana

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Mašinovođe najavile novi štrajk, trajat će pet dana
Foto: X

Njemački sindikat mašinovođa GDL je pozvao zaposlenike državnog preduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk.

Štrajk će započeti u srijedu u dva ujutro i trajati do 18 sati u ponedjeljak sljedeće sedmice, rekao je GDL u saopćenju objavljenom rano jutros.

Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni promet, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plaća kako bi vratio GDL za pregovarački stol. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za mašinovođe i pratitelje vozova od 1. januara 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plata zaposlenicima od 4.8 posto od avgusta te dodatnih 5 posto od aprila 2025.

Deutsche Bahn također nudi mašinovođama i pratiteljima vozova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati sedmično od 1. januara 2026. uz istu platu. Oni koji se odluče protiv smanjenja, dobit će umjesto toga povećanje plate od 2.7 posto, stoji u ponudi.

Ipak, to nije bilo dovoljno za nove pregovore. 

"S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja - nema znakova spremnosti za postizanje dogovora", stoji u saopćenju GDL-a.