Saopćenje IRTP

Italijansko-ruska trgovinska komora obustavlja plaćanje rubljama

Autor: Biznis.ba
Italijansko-ruska trgovinska komora obustavlja plaćanje rubljama
Foto: Unsplash

Predsjednik italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelazzo saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje. On je naveo da je odluka donijeta zbog strahova od mogućeg zaobilaznog djelovanja sankcija.

„Počeli smo da obavljamo poslove, sve je bilo normalno, uslovi su bili prihvatljivi. Ali onda nas je Odbor za finansijsku bezbjednost Italije, koji okuplja nekoliko ministarstava, obavijestio da ne preporučuje ovu shemu“, rekao je Pelaco za RIA Novosti, prenosi Komersant.

On je ocijenio da su strahovi Odbora za finansijsku bezbjednost čudni. Pelaco je naveo da je komora pod kontrolom vlade kako Italije tako i Rusije. Advokati IRTP-a, prema njegovim riječima, proučavaju dobijeno pismo od odbora i sadržaj 13. paketa sankcija EU.

Prema njegovim riječima, komora se bavi trgovinom samo onim robama koje nisu sankcionisane. Palaco je dodao da sve proizvode i njihove carinske šifre u IRTP-u sami provjeravaju. Pitanje daljeg rada mehanizma IRTP-a biće razmatrano na sastanku njenih članova u julu, istakao je predsednik komore, prenose srbijanski mediji.

Plaćanje rubljama za uvoz robe iz Italije IRTP je pokrenula u februaru 2024. Probni režim mehanizma trebalo je da traje oko tri mjeseca. IRTP sarađuje sa 350 ruskih kompanija.