Evropska unija je tokom 2024. godine proizvela ukupno 62,2 miliona tona svježeg povrća.
Evropska unija je tokom 2024. godine proizvela ukupno 62,2 miliona tona svježeg povrća, što predstavlja rast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći udio u proizvodnji imale su Španija sa 14,8 miliona tona, Italija sa 13,9 miliona i Francuska sa 5,8 miliona tona. Ove tri zemlje zajedno obezbijedile su 55 posto ukupnog roda, objavio je Eurostat.
Proizvodnja paradajza na nivou EU povećana je za pet posto i dostigla je 16,8 miliona tona. Mrkva je zabilježila rast od šest posto, na 4,7 miliona tona, dok je proizvodnja luka porasla za 11 posto i iznosila sedam miliona tona. Italija je prednjačila u proizvodnji paradajza sa 36 posto udjela, Španija je bila druga sa 27 posto, a Portugalija treća sa 10 posto. Njemačka je ostvarila najveći udio u proizvodnji mrkve – 18 posto, ispred Francuske sa 14 i Poljske sa 12 posto. Kada je riječ o luku, Holandija je zauzela vodeću poziciju sa 26 posto ukupne proizvodnje, dok su Španija i Njemačka imale udio od 20, odnosno 12 posto.
U proizvodnji voća EU je u 2024. ostvarila 24,3 miliona tona, što je za dva posto manje nego godinu ranije. Najveći proizvođači bili su Italija sa 5,4 miliona tona, Španija sa 4,3 miliona i Poljska sa 4,1 milion tona, a zajedno su činili 57 posto ukupnog roda.
Jabuke su zabilježile pad proizvodnje od četiri posto, na 11,6 miliona tona. Najviše ih je proizvedeno u Poljskoj (29 posto), Italiji (21 posto) i Francuskoj (17 posto). Istovremeno, proizvodnja krušaka porasla je za dva posto i dostigla 1,9 miliona tona. Italija je prednjačila sa 24 posto udjela, ispred Holandije sa 17 i Belgije sa 15 posto.
Kod breskvi, gotovo cjelokupna proizvodnja bila je koncentrisana u tri zemlje – Španiji (37 posto), Italiji (33 posto) i Grčkoj (21 posto), koje su zajedno obezbijedile 91 posto ukupnog roda. U odnosu na 2023. godinu, to predstavlja rast od dva posto, navodi Eurostat.