Šuta za Biznis.ba

ProCredit ima rješenja: Kako do solarne elektrane za vlastitu potrošnju

Autor: Biznis.ba
ProCredit ima rješenja: Kako do solarne elektrane za vlastitu potrošnju
Foto: Biznis.ba

ProCredit Bank je u prošloj godini zabilježila jednu od najboljih poslovnih godina. Ostala je prepoznata kao vodeća banka po pitanju saradnje s malim i srednjim preduzećima na bosanskohercegovačkom tržištu.

Ekipu portala Biznis.ba zanimala je sfera ulaganja u obnovljive izvore energije, gdje je ProCredit jedan od pionira u ovom segmentu. Naime, još 2015. godine su realizovali prvo ulaganje u obnovljive izvore energije. Sa šefom mostarske filijale ProCredit Banke Ibricom Šutom smo o ovoj temi razgovarali tokom Sajma u gradu na Neretvi.

U posljednjih par mjeseci je u nekoliko gradova organizovan događaj pod nazivom "Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu“ u organizaciji kompanije Hifa-Oil i ProCredit Bank.

ProCredit pored Hife Oil radi i sa drugim kompanijama.

"U pitanju je portfolij od otprilike 20-ak ozbiljnijih projekata. Moram naglasiti da su to prije bili manji projekti od nekih 23 – 150 kWh, sada su to već obimniji projekti od pola megavata, megavat, pa čak i nekoliko megavata. Kad je u pitanju poređenje elektrana nekad i sad, danas je u pitanju manji broj, ali je kapacitet dosta veći", kaže Šuta.

Naglasio je da je ova godina dosta izazovnija u odnosu na prethodnu.

"Potražnja pada kod manjih investitora jer je došlo do pada cijena električne energije na tržištu. Veliki investitori su od ranije pokrenuli projekte i ne odustaju od te ideje. Naš prvobitni cilj je da promovišemo elektrane koje će se koristiti za vlastitu potrošnju, odnosno drugačije rečeno biti supstitut za dobavljača elektroprivreda. To je bazirano na principu da ljudi koji imaju proizvodne pogone, hotele, restorane su u mogućnosti da umjesto da uzimaju iz mreže, oni direktno uzimaju energiju iz svoje elektrane, a dopunjavaju se sa mreže. U ovom momentu imamo nekoliko fondova koji su povoljniji za klijente", kaže Šuta.

Ističe da Hercegovina nije sklona industrijskom poduzetništvu, ali ne jenjava interes za ovakvim elektranama.

"Već imamo dogovor sa klijentima jednog hotelskog objekta, koji će takvu elektranu stavljati na krov. Također, u završnoj je fazi jedan projekat u istočnoj Hercegovini, veličine do 700 megavata, koji bi se trebao realizirati do kraja mjeseca, a koji je započet prošle godine“, kaže Šuta.

Biznis.ba

Naglašava da ukoliko imate određenu potrošnju električne energije kao privrednik i želite instalirati elektranu od 10 do 15 kWh na krovu vaše firme, vrlo brzo i jednostavno se može isfinansirati projekat na pet do sedam godina na način sprovođenja elaborata uštede električne energije, uz zalog za opremu koju stavljate na krov.

Kada je u pitanju pojednostavljivanje procedura, navodi da se pasivno i aktivno vrši pritisak na regulatore kako bi "popustili" i pojednostavili dokumentaciju.

"Uspijevamo u tome, zahvaljujući i drugim kompanijama koje su nam se pridružile u ovoj ideji, ali i dalje, nažalost imamo puno ograničenja, na koja ne možemo utjecati. Ono u čemu možemo napraviti iskorak i nismo ovisni o dokumentaciji jesu elektrane za vlastitu potrošnju. Sami ih promovišemo i prenosimo ljudima takve ideje, naglašavajući da je za njih potrebno dosta manje dokumentacije i da su ekonomski isplativiji“, poručuje Šuta.