Vlada FBiH

Preduzećima skoro šest miliona KM za ekonomski rast i razvoj kroz subvencioniranje dijela kamate

Autor: Biznis.ba
Preduzećima skoro šest miliona KM za ekonomski rast i razvoj kroz subvencioniranje dijela kamate
Foto: FENA

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislav Trlin danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o subvencioniranju dijela kamata za privredna društva koja su zadužena po Kreditno-garantnom programu za velika preduzeća i izvoznike kod komercijalnih banaka.

- Visina subvencionirane kamatne stope iznosi do 2,50 posto, a ukupan iznos sredstava namijenjen za ovu svrhu je 5.700.000 KM. Važno je istaknuti da će svi korisnici Kreditno-garantnog programa za velika preduzeća i izvoznike kod komercijalnih banaka, bez potrebe za javnim pozivom, automatski sticati pravo na korištenje sredstava za subvencioniranje kamata za I, II, III i IV kvartal 2024. godine, ukoliko redovno izmire sve obaveze po kreditu – ističu iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ovim ugovorom, Federalno ministarstvo i Razvojna Banka FBiH potvrđuju svoju posvećenost podršci privrednicima, te nastavljaju s aktivnim mjerama za unapređenje ekonomske stabilnosti i rasta.

- Kroz ovu saradnju s Razvojnom bankom FBiH, Ministarstvo pokazuje svoju predanost pružanju dodatne podrške preduzećima i izvoznicima, s ciljem olakšanja njihovog poslovanja i poticanja rasta našeg privrednog sektora. Subvencioniranjem dijela kamate i garancijama koje izdaje Razvojna banka FBiH putem Kreditno-garantnog programa, želimo osigurati da naši privrednici imaju povoljne uslove za unapređenje svojih poslovnih aktivnosti i proširenje svojih kapaciteta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Zajedno sa Razvojnom bankom FBiH također aktivno radimo na kreiranju novih vidova podrške kako bismo osigurali da naši privrednici imaju sve potrebne alate i podršku za postizanje uspjeha na tržištu - kazao je ministar Lakić. 

Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH kazao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja dodatni napor u osiguravanju povoljnijih uslova za privrednike, vlasnike velikih preduzeća i naše izvoznike.

- Ova inicijativa, uz dodatnu garanciju od 50 posto na iznos kredita koja privredna društva realizuju kod komercijalnih banaka u okviru Kreditno-garantnog programa, pruža konkretne koristi našem privrednom sektoru, potičući njihov daljnji ekonomski razvoj i rast. Vrata Razvojne banke FBIH su uvijek otvorena svim privrednicima ne samo za realizaciju ovog ugovora, već i za sva druga pitanja i izazove s kojima se susreću u poslovanju - kazao je Trlin, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.