Problem

Partner još nije uplatio novac jablaničkom 'Granitu', rok ističe!

Autor: Biznis.ba
Partner još nije uplatio novac jablaničkom 'Granitu', rok ističe!
'Granit' Jablanica

Rok od šest mjeseci, koji je kao uslov bio postavljen pred sarajevsku kompaniju 'Lake' da uplati 20,5 miliona KM na račun jablaničkog Granita bliži se isteku, a novac još nije uplaćen.

Naime, pod tim je uslovom Vlada HNK izdala koncesiju 'Granitu' na 30 godina, ali je u ugovor ugradila klauzulu da se koncesija ukida ako novac ne bude uplaćen. Ugovor je Vlada HNK sa stečajnim upravnikom 'Granita' Abidom Šarićem postisala 9. januara ove godine, a stečajni upravnik slavodobitno poručio kako je detaljno isplaniran svaki korak.

- 'Granit' ćemo osposobiti u smislu zakona, da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za eksploataciju. Kad se ti uslove ispune, strateški partner će položiti sredstva. To je više administrativni postupak. Ja uopće ne sumnjam da će se to uspješno završiti, rekao je na potpisivanju ugovra Šarić.

A onda smo ga upitali – šta ako tako ne bude, na što je Šarić ljutitio odgovorio:

- Šta ako, to je varijanta o kojoj neću da razmišljam i nemam za nju plan. Što odmah crno? Ako budemo ovako efikasni možemo završiti i prije šest mjeseci.

Šarić je bio ljut zbog ovog pitanja, jer je kroz pisanje portala Vijesti.ba znao da je ono moglo biti i “šta kada ne bude?”. Taj smo scenarij predvidjeli mjesecima ranije. Stečajni upravnik ili strateški partner svaki put pred istek roka nađu novi kreativan i neplanirani problem. Tako je i ovoga puta.

Šarić sad tvrdi da je problem veličina eksploatacionog polja i iznosa naknada za korištenje šumskog zemljišta, pa je od Vlade HNK zatražio da se smanji eksploataciono polje. Šarić zanemaruje činjenicu da se veličina eksploatacionog polja znala od ranije, da je njene veličine bio svjestan i navodni strateški partner, te da to pitanje nikada ranije nije bilo postavljeno. No kada se želi do koncesije, onda se razlozi izmišljaju. Strateškom partneru početkom februara veličina polja nije bila upitna, već je tada u javnost plasirao informaciju o tome kako uplata novca ovisi o ishodu određenih tužbi prema Granitu.

Bilo bi dobro da se Šarić i kompanija 'Lake' makar dogovore da javno komuniciraju isti problem. Ovako je i jasno da se radi na novom odugovlačenju i nastavku scenarija po kojem partner ne uplaćuje potrebni iznos 'Granitu', a kamen se nastavlja nesmetano eksploatisati i prodavati po cijenama koje po svojoj volji formira stečajni upravnik.

No, nova prevara neće moći proći bez Vlade HNK. Podsjetimo, da je ministra finansija u Vladi HNK, Adila Šuta bio rezolutan da se “rokovi iz koncesije moraju poštovati”.

- Odluka Vlade HNK je jasna i precizna. Obaveza investitora je da uplati tačno naznačeni iznos u predviđenom vremenu od 6 mjeseci. Pratiti ćemo rokove, te nećemo dozvoliti daljnje igre i mešetarenje sa Granitom. Godinama Kanton i općina Jablanica nisu imali nikakve koristi od Granita, koji se nekontrolisano eksplatisao! Vrijeme je da se tome stane u kraj! – poručio je u febrauru ministar Šuta.