traje do 12. maja

Otvoren Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024”

Autor: Biznis.ba
Otvoren Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024”
Foto: Fena

Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024”, u organizaciji zeničke agencije AVS, svečano je otvoren danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”. Sajam će trajati do nedjelje, 12. maja.

Sajam je otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

- Svjedoci smo da postoje veliki problem kada je u pitanju kvalitetna radna snaga, odnosno potrebe tržišta rada. Zato je vrlo važno da imamo ovakve događaje, koji će upravo ukazati na te značajne probleme, kada generalno govorimo o privredi. Posebno kada govorimo o privredi ZDK-a, jer vrlo često ističemo da je ZDK privredeni lider pa je iz tog razloga važno da imamo i kvalitetnu radnu snagu, koja će moći odgovoriti današnjim izazovima. Mi, kao Vlada ZDK, ulažemo dodatne napore kako bismo vršili prekvalifikaciju radne snage, kako bismo davali podršku u oblasti obrazovanja one radne snage koja je potrebna tržištu rada - naglasio je Pivić.

Zbog toga, podvukao je, u srednjim školama te na fakultetima Univerziteta u Zenici nastoje promovisati takva zanimanja.

Uime organizatora sajma obratila se direktorica agencije Selma Čivić, koja je podvukla kako žele otvariti nova vrata u svijetu profesionalnog razvoja i obrazovanja, prenosi Fena.

- Naši klijenti imaju zaista velike potrebe pa smo željeli da ih na ovaj način konektujemo te da se ova vrsta posredovanja, na neki način, unaprijedi. Posebno kada je u pitanju neformalno obrazovanje, da damo na važnosti kada je u pitanju neformalno obrazovanje. Otprilike, na našem sajmu imamo 40-ak kompanija, iz zemlje i inozemstva. Posebno bi istakla kompanije iz Indije i Njemačke, koje su došle da nam pomognu oko uvoza radne snage. Gledamo našim kompanijama, koje imaju potrebu, da obezbijedimo radnu snagu na što brži, jednostavniji i efikasniji način - kazala je Čivić.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju Federacije Bosne i Hercegovine, istakla je Čivić, još uvijek je u procedure donošenja te će više informacija imati tek kada bude usvojen.

Posjetioci će za vrijeme sajma imati priliku slobodna radna mjesta iz različitih industrija, a bit će održavane i radionice, sastanci i panel diskusije.

Cilj je da se osigura i platforma za poslodavce poslodavce, ali i državne institucije, ambasade i razvojne agencije, koje traže kvalificiranu radnu snagu, dok će tražitelji posla imati priliku da se zaposle, usavršavaju te profesionalno razvijaju.