Heidelberg Materials

Kakanjska fabrika cementa povećala dobit za skoro 20 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Kakanjska fabrika cementa povećala dobit za skoro 20 miliona KM
Foto: Fabrika cementa Kakanj

Fabrika cementa Kakanj u prošloj je godini obilježila 45 godina rada, te je zvanično predstavila svoje novo ime i novi logo. Tako sve kompanije ove grupe u svom imenu nose naziv Heidelberg Materials.

Fabrika cementa Kakanj već skoro 24 godine posluje u okviru Heidelberg Materials grupacije. Iza kakanjske kompanije je još jedna uspješna godina tokom koje su realizirani svi planovi proizvodnje, prodaje i investiranja. Najveće investicije odnose se na projekte smanjenja CO2 korištenjem alternativnih sirovina i goriva.

Kada je u pitanju finansijsko poslovanje, ukupni prihodi prošle godine bili su 143.677.454 KM, što je povećanje od gotovo 28 miliona KM. Kada je u pitanju dobit kompanije, ona je u prethodnoj godini iznosila 37.068.367 KM, što je povećanje od 19,3 milona KM. Prosječan broj zaposlenih u kakanjskoj fabrici cementa tokom prošle godine bio je 204.

Podsjetimo, prve tone „sivog zlata“ krenule su iz Kaknja 15. decembra 1978. godine, i u potpunosti promijenile historiju građevinske industrije u BiH.

Izgradnjom cementare u Kaknju omogućen je mnogo brži razvoj moderne infrastrukture i gradnje neophodnih stambenih i poslovnih objekata u urbanim centrima koji su se intenzivno razvijali početkom osamdesetih. Kroz proteke četiri i po decenije kakanjski cement ugrađen je u sve najznačajnije objekte i domove širom regije, a posebno je bio značajan za izgradnju kompletne infrastrukture i pratećih objekata za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu, a danas za izgradnju autoputa na Koridoru 5C.