Razgovor za Biznis

Ćorić: Od ubrzanja procedura u sektoru građenja korist bi imali građani, investiroti i institucije

Autor: Biznis.ba
Ćorić: Od ubrzanja procedura u sektoru građenja korist bi imali građani, investiroti i institucije
Amer Ćorić / Biznis.ba

Udruženje privrednika 'Pozitiv' i Fondacija Mulalić organizovali su jučer sastanak privrednika i zvaničnika iz izvršne i zakonodavne vlasti.

Sastanak je organizovan sa ciljem suočavanja s gorućim problemima Kantona Sarajevo u segmentu gradnje i obrazovanja, ali i problemima s manjkom radne snage. Osim detektovanja problema, ponuđena su i konkretna rješenja.

Prisutnima su prezentovni važni dokumenti: "Prijedlog zakona o prostornom uređenju i građenju Kantona Sarajevo", Studija o obrazovanju KS te Studija prijedloga razvija Urbanih pravila KS.

Amera Ćorića, suvlasnika kompanije Dubos d.o.o., pitali smo šta bi značilo usvajanje novog prijedloga zakona o prostornom uređenju i građenju KS, koji predviđa da investitor može inicirati izradu regulacionog plana?

- Usvajanje ovog prijedloga zakona bi omogućilo veću fleksibilnost i efikasnost u procesu planiranja i razvoja Kantona Sarajevo. Investitori bi mogli direktno uticati na razvoj, potičući ekonomski rast i razvoj infrastrukture. Međutim, ključno je osigurati transparentnost procesa i uskladiti ga s javnim interesom, te implementirati nadzorne mehanizme za zaštitu lokalnih zajednica i okoliša, kaže Ćorić.

Navodi da bi “smanjenje broja adresa za dobijanje dozvola značajno pojednostavilo i ubrzalo proces, olakšavajući poslovanje investitora i smanjujući birokratske prepreke“.

- Ovo bi privuklo više investitora, doprinoseći ekonomskom razvoju. Uvođenjem ovakvih promjena, Bosna i Hercegovina bi se mogla pozicionirati kao privlačna destinacija za investicije, što se već pokazalo efikasnim u drugim susjednim regijama, kaže Ćorić za Biznis.ba

Na kraju je Ćorić u razgovoru za Biznis.ba odgovorio i na pitanje šta bi pojednostavljenjem i ubrzanjem procedura dobili investitori, šta građani, a šta Grad i Kanton Sarajevo?

- Pojednostavljenje i ubrzanje procedura bi investitorima omogućilo brži pristup tržištu i smanjenje troškova. Građani bi imali koristi od brže realizacije projekata od javnog interesa, poput infrastrukture i javnih ustanova. Grad i Kanton Sarajevo bi profitirali kroz povećane investicije, nova radna mjesta i poboljšanu kvalitetu života, zaključuje Ćorić.