bespovratna sredstva

SAD i čipovi: Micron Technology dobit će 6,1 milijardu dolara

Autor: Biznis.ba
SAD i čipovi: Micron Technology dobit će 6,1 milijardu dolara
Foto: Unsplash

Proizvođač memorijskih čipova Micron Technology trebao bi dobiti 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od Ministarstva trgovine SAD-a za pomoć u plaćanju projekata domaćih fabrika čipova, rekao je američki senator Chuck Schumer.

“Ova monumentalna i historijska federalna investicija pomoći će Micronu da pokrene svoj transformativni projekt za četiri fabrike u centru New Yorka vrijedan više od 100 milijardi dolara, stvarajući oko 50.000 radnih mjesta”, dodao je.

Micron planira izgraditi kompleks fabrika čipova u New Yorku u sljedećih 20 godina, kazao je senator.

Ovo je jedna u nizu isplata bespovratnih sredstava, prema Zakonu o čipovima, koju je Bidenova administracija najavila posljednjih sedmica dok Sjedinjene Američke Države nastoje smanjiti oslanjanje na Kinu i Tajvan te povećati vlastitu proizvodnju čipova, prenosi Reuters.

Udio SAD-a u globalnim kapacitetima za proizvodnju poluvodiča pao je s 37 posto u 1990. na 12 posto u 2020., prema Udruženju industrije poluvodiča (SIA).

Zakonodavci su upozorili da je ovisnost SAD-a o čipovima koje u Tajvanu proizvodi vodeći svjetski proizvođač čipova, TSMC rizična jer Kina tvrdi da je taj otok njen teritorij i zadržala je pravo upotrijebiti silu da ga ponovno preuzme.

Intel je prošlog mjeseca dobio 8,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava, dok je tajvanski TSMC u travnju dobio 6,6 milijardi dolara za povećanje svoje američke proizvodnje. Samsung je ipak ove sedmice dobio sredstva od 6,4 milijarde dolara za povećanje proizvodnje u Teksasu.

Historijskim Zakonom o čipovima izdvaja se 52,6 milijardi dolara za podršku sektoru proizvodnje čipova. Ministarstvo trgovine izdvaja 28 milijardi dolara za vladine subvencije za naprednu proizvodnju čipova i također ima ovlasti za posuđivanje 75 milijardi dolara.