društvena mreža

Porasla vrijednost Reditta

Autor: Biznis.ba
Porasla vrijednost Reditta
Foto: Unsplash

Vrijednost akcija društvene mreže Reddit skočila je za više od 10 posto u produženom trgovanju tokom jučerašnjeg trgovačkog dana na Wall Streetu nakon što su poboljšanja sistema oglašavanja na ovoj platformi pomogla da kvartalna prodaja bude veća nego što se očekivalo u njenim prvim rezultatima po listiranju na berzi.

Kvartalni prihodi su porasli za 48 posto na 243 miliona dolara u periodu koji je završio 31. marta, objavila je kompanija društvenih medija. Analitičari su u proseku očekivali 211,9 miliona dolara, prema ranijim podacima koje je prikupio Bloomberg.

Redditova inicijalna javna ponuda (IPO) u martu bila je jedna od najvećih na američkoj berzi ove godine, prikupivši oko 748 miliona dolara. Njegov snažan debi je podržan velikom bazom korisnika i ugovorima o licenciranju podataka sa kompanijama za vještačku inteligenciju, koji će tim firmama omogućiti da koriste Redditove podatke za obuku svojih AI sistema. Reddit je prvi put podnio zahtjev za IPO još 2021. godine.

Kompanija je predvidjela prihod od 240 do 255 miliona dolara u tekućem kvartalu koji se završava u junu. Reddit je rekao da je rast podstaknut investicijama u olakšavanje korištenja sajta i poboljšanjima u tehnologiji ciljanja oglasa.

„Bio je to snažan početak godine i prekretnica za Reddit. Trenutno radimo na ‘sljedećoj generaciji’ naše mreže“, rekao je suosnivač i glavni izvršni direktor Steve Huffman.

Akcije su dostigle maksimum od 60,40 dolara po komadu u produženom trgovanju. Dok su akcije dobile početni podsticaj u prvom danu trgovanja 21. marta, podižući tržišnu vrijednost kompanije na oko osam milijardi dolara, od tada je ona pala za oko dva procenta.

Društvena mreža koja je zasnovana na forumskoj tekstualnoj komunikaciji saopštila je da sada ima više od 82,7 miliona globalnih korisnika dnevno – što je skok od 37 posto u odnosu na godinu dana ranije – koji objavljuju sadržaj više puta dnevno. Reddit je osnovan 2005. prije nego što ga je kupio Conde Nast godinu dana kasnije, a zatim se ponovo pretvorio u privatnu kompaniju 2011.

„Redditov rast od 20-30 posto dnevnih korisnika čini se održivim na osnovu stalnog povećanja sadržaja na platformi, što je povećalo njegovu relevantnost za obuku velikih jezičkih modela“, ističe Mandeep Singh, viši analitičar Bloomberga.

Reddit je prijavio neto gubitak od 575,1 miliona dolara u kvartalu u poređenju sa gubitkom od 60,9 miliona dolara godinu dana ranije. Korigovana zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije iznosila je 10 miliona dolara, u poređenju sa gubitkom od 50,2 miliona dolara u kvartalu godinu dana ranije.