Poručio šef BSI-a

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade

Autor: Biznis.ba
Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade
Foto: Ilustracija

Njemačka je loše pripremljena za odbranu kibernetičkih napada velikih razmjera, rekao je šef savezne agencije za informacijsku sigurnost (BSI) u primjedbama objavljenim u nedjelju.

Nije bilo zajedničke ukupne procjene prijetnje niti struktura za koordinaciju odgovora.

Govoreći za berlinske novine Tagesspiegel, Claudia Plattner je rekla da savezna vlada i 16 država moraju koordinirati. "Ovo nam treba hitno. Ne možemo telefonirati 16 puta da saznamo što se gdje trenutno događa", rekla je.

"Što ćemo učiniti ako se, primjerice, u Hamburgu i Münchenu ugase svjetla u isto vrijeme zbog kibernetičkog napada, koji u najgorem slučaju proizlazi iz geopolitičkih napetosti?" upitala je.

Za rješavanje krize bila bi potrebna hitna akcija, a to je značilo da mora biti dostupno zajedničko izvješće o situaciji. Morale bi se pozvati jedinice za krizne situacije, a savezna vlada i države morale bi udružiti snage, rekla je, prenosi SEEbiz.

"Mi danas nismo spremni na sve ovo. Ova međusobna koordinacija nije prakticirana. Ustav zabranjuje zajedničku bazu podataka", rekao je Plattner.

Voditelj BSI-ja pozvao je na davanje prioriteta kibernetičkoj sigurnosti, "prije nego što se dogodi neki veliki događaj i na primjer nerade bankomati".

Gledajući tri državna izbora u septembru, Plattner je rekao da se BSI usredotočuje na dezinformacije.

"Na primjer, hakiraju se računi političara koji se natječu na izborima. Hakeri pokušavaju doći do informacija s ciljem da njihovim objavljivanjem naškode ugledu ljudi ili države", rekla je.

BSI je pokušavao spriječiti hakiranje tehničkim sredstvima. "Obučavamo uključene i dajemo im savjete o tome što učiniti kad se nešto dogodi i kako mogu kontrolirati stvari", rekla je. BSI je radio na brzom uklanjanju lažnih profila, dodala je.

I pozvala širu javnost "da ne vjeruje svemu što vam se podmeće".