Tech

Kraj ere za giganta elektronike Toshiba

Autor: Biznis.ba
Kraj ere za giganta elektronike Toshiba
Foto: BBC

Bilo je vremena kada je Toshiba proizvodila više od jednog vašeg televizora, kompjutera, sistema zvučnika ili druge bitne elektronske robe.

Nekada poster za dominaciju Japana u elektronici - poznat kao Japan Inc - kompanija je skinuta sa liste, okončavši 74-godišnju historiju na Tokijskoj berzi.

Pa zašto je jedno od najpoznatijih japanskih industrijskih imena palo tako spektakularno?

Sve je počelo 2015. godine kada su na vidjelo izašle računovodstvene zloupotrebe u više odjela, a mnoge od njih su uključivale najviše rukovodstvo, piše BBC.

Tokom sedam godina, Toshiba je precijenila svoj profit za 1,59 milijardi dolara (1,25 milijardi funti).

U 2020. Toshiba je pronašla dodatne računovodstvene nepravilnosti.

Postojale su i optužbe vezane za korporativno upravljanje i način na koji su odluke dioničara donesene.

Istraga iz 2021. godine otkrila je da je Toshiba u dosluhu sa japanskim ministarstvom trgovine – koje je Toshibu smatralo strateškim bogatstvom – da bi suzbila interese stranih investitora.

U to vrijeme, stručnjaci su rekli da to čini strane investitore nesigurnim u pogledu ulaganja u japanske dionice, što to nije samo problem Toshibe, već i cijelo japansko tržište dionica.

Krajem 2016. Toshiba je rekla da će preuzeti odgovornost za nekoliko milijardi dolara vezanih za izgradnju nuklearne elektrane koju je američka jedinica Westinghouse Electric kupila godinu dana ranije.

Tri mjeseca kasnije, Westinghouse je podnio zahtjev za bankrot, ostavljajući Toshibu suočenu s kolapsom svog nuklearnog poslovanja i više od 6 milijardi dolara obaveza.

Rasprodao je niz poslova uključujući mobilne telefone, medicinske sisteme i bijelu tehniku.

Tada je bila prinuđena da svoju čip jedinicu Toshiba Memory stavi na prodaju - posao koji je odgođen nekoliko mjeseci zbog spora sa jednim od njegovih partnera.

U vrijeme kada su kompanije mnogo ulagale u budućnost tehnologije i inovacije, Toshiba je morala prodati vrijednu imovinu kako bi prikupila novac.

Toshiba je na kraju 2017. uspjela osigurati gotovinsku injekciju u iznosu od 5,4 milijarde dolara od stranih investitora, pomažući joj da izbjegne prisilno brisanje sa liste.

Ali to je značilo da su dioničari aktivisti imali više riječi u pravcu kompanije.

To je dovelo do dugotrajnih bitaka koje su paralizirale proizvođača baterija, čipova i nuklearne i odbrambene opreme.

Nakon dugog pretresa oko toga da li bi se kompanija trebala podijeliti na manje kompanije, Toshiba je osnovala komisiju da istraži da li se može uzeti kao privatna.

U junu 2022. Toshiba je primila osam prijedloga za otkup.

Ranije ove godine, kompanija je potvrdila da će je preuzeti grupa japanskih investitora predvođenih Japanskom investicijskom korporacijom (JIC) koju podržava država za 14 milijardi dolara.

Nije jasno kako novi vlasnici planiraju da preokrenu Toshibu, ali njen odlazeći predsjednik je rekao da će digitalne usluge visoke marže biti u fokusu.

JIP ima iskustvo u stvaranju poslova od velikih proizvođača, uključujući Sonyjev odjel za prijenosna računala i Olympusovu kameru.

Nakon što je 2014. godine kupio Sonyjev posao sa laptopom Vaio, pomogao je kompaniji da ostvari rekordnu prodaju ove prošle godine.

Ali Toshiba je mnogo veća kompanija i ulozi su visoki: Toshiba zapošljava oko 106.000 ljudi i neke od njenih operacija se smatraju kritičnim za nacionalnu sigurnost.