lansirana 2020.

Google gasi još jednu uslugu

Autor: Biznis.ba
Google gasi još jednu uslugu
Foto: Unsplash

Google One VPN, dodatna usluga za pretplatnike Google One, prestaje sa radom zbog nedovoljnog interesovanja korisnika.

Ova usluga, lansirana 2020. godine, bila je namijenjena pružanju veće sigurnosti i privatnosti na internetu za korisnike koji plaćaju dodatni prostor na Google cloud platformama kao što su Gmail, Drive i Google Photos.

Iako je prvobitno VPN bio dostupan samo u skupljem paketu sa 2TB prostora, kasnije je postao dostupan za sve nivoe pretplate, uključujući i najjeftiniji plan od 2 dolara mjesečno. Uprkos ovim promenama, VPN nije uspeo da privuče dovoljno korisnika, što je dovelo do odluke o njegovom ukidanju.

Prema izvorima, postoje još dva VPN proizvoda pod okriljem Google-a: Pixel VPN i Google Fi VPN, koji ostaju u funkciji. Pixel VPN je integrisan sa Pixel telefonima, dok je Google Fi VPN ekskluzivan za korisnike Google Fi usluge na Androidu i iOS-u, prenose Nezavisne novine.

Google nije odredio tačan datum ukidanja usluge, ali je najavljeno da će VPN biti postepeno ugašen tokom 2024. godine. Kao razlog za gašenje usluge, iz Google-a navode da "ljudi jednostavno nisu koristili [VPN]", kao i da je Windows klijent bio previše problematičan, što je otežalo njegovo održavanje.

Ova odluka predstavlja još jedan u nizu poteza Google-a kojim se smanjuje spektar ponuđenih usluga, fokusirajući se na ono što korisnici najviše koriste i cijene.