svjetski it centar

Dvadeset najvećih tehnoloških kompanija u Silicijumskoj dolini

Autor: Biznis.ba
Dvadeset najvećih tehnoloških kompanija u Silicijumskoj dolini
Foto: Bloomberg

Ako postoji jedna stvar koju je 2024. potvrdila, to je da Silicijumska dolina zadržava svoj status svjetskog IT centra.

Sektor koji nam je dao mikroprocesor, personalni računar, internet i pametni telefon sada prednjači sa setom tehnologija zvanih vještačka inteligencija (AI). Tipično u domenu naučne fantastike, AI je kolekcija tehnika koje spadaju u kategoriju nauke o podacima. To je najnaprednija vrsta nauke o podacima koja postoji trenutno, jer je softver programiran da uči iz obimnih skupova podataka kako bi generisao i stvorio vlastite zaključke.

Završetak prvog tromjesečja 2024. takođe je dao Wall Streetu mogućnost da sagleda gdje se nalaze neke od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, od kojih je definitivno većina u Silicijumskoj dolini, kada je u pitanju AI. Tehnologija velikih ulaznica i AI kompanije, kao što su Microsoft, Meta Platforms, Intel Corporation i Alphabet prijavljuju svoju zaradu za prvi kvartal 2024. Ovi rezultati su se prvenstveno fokusirali na troškove koje su kompanije imale za svoje AI platforme u prvom kvartalu, kao i na njihove planove za dalju potrošnju ove godine.

Jedna od prvih kompanija koja je prijavila kvartalnu zaradu bila je Facebookova matična kompanija Meta. Njegove dionice pale su 16% na dan izvještaja o zaradi, dok je Wall Street progutao više milijardi dolara vrijedan plan kapitalnih izdataka za vještačku inteligenciju za 2024. i doživio rast troškova po prvi put nakon dva uzastopna kvartala. Alphabet je nastojao da uvjeri investitore u svoju stabilnost, jer je postao još jedna tehnološka dionica koja je proglasila dividendu. Dodatni izvor prihoda gotovo uvijek je dobrodošao od strane investitora, a dionice Alphabeta su porasle više od 10% na aftermarketu, iako je njegov konkurent Microsoft pokazao mješovite cijene dionica iako je bio jedan od najjačih na frontu vještačke inteligencije, prenosi Investitor me.

Insider Monkey je napravio listu najvećih kompanija iz Silicijumske doline, rangirajući firme po broju zaposlenih. Evo popisa 20 najvećih koje zapošljavaju ukupno više od 1,3 miliona radnika:

20. ServiceNow
Broj zaposlenih: 22.668

ServiceNow, Inc. 0je tehnološka kompanija koja omogućava preduzećima da koriste naprednu analitiku, vještačku inteligenciju i druge mogućnosti za svoje svakodnevne operacije. Dionice su u prosjeku ocijenjene kao jake, a prosječna ciljna cijena dionica analitičara je 859 dolara.

19. AMD (Advanced Micro Devices)
Broj zaposlenih: 26.000

Advanced Micro Devices, Inc. je dizajner poluprovodnika iz Santa Klare u Kaliforniji. Uz Intel, to je jedna od rijetkih kompanija na svijetu koja je sposobna prodavati mikroprocesore dizajnirane kroz x86 mikroarhitekturu. Bio je u centru pažnje Wall Streeta uoči svoje zarade u prvom tromjesečju, a investiciona banka Morgan Stanley je smanjio ciljnu cijenu dionice na 177 dolara sa 193 dolara i zadržao rejting dionica sa prekomjernom težinom.

18. PayPal
Broj zaposlenih: 27.200

PayPal Holdings je softverska kompanija koja je jedna od prvih u svijetu uvela sistem digitalnog plaćanja koji omogućava prekogranična plaćanja i transakcije. Dionice su ocijenjene u prosjeku za kupovinu, a prosječna ciljna cijena dionice je 66,70 dolara.

17. NVIDIA Corporation
Broj zaposlenih: 29.600

NVIDIA je još jedan dizajner poluprovodnika. Prvenstveno dizajnira i prodaje jedinice za grafičku obradu, što ga je dovelo do vrha lanca ishrane AI. Bum vještačke inteligencije je takođe finansijski pomogao NVIDIA-i, jer je nadmašila procjene analitičara EPS-a u sva četiri posljednja kvartala.

16. Adobe
Broj zaposlenih: 29.945

Adobe Inc. je softverska kompanija čiji proizvodi pomažu inženjerima, dizajnerima i drugima da upravljaju svojim svakodnevnim zadacima. Takođe je počeo da unovčava svoje proizvode sa vještačkom inteligencijom i nudi AI asistenta za čitanje uz naknadu od 4,99 dolara.

15. Uber Technologies
Broj zaposlenih: 30.400

Uber Technologies je još jedna revolucionarna kompanija iz Silicijumske doline koja je jedna od prvih u svijetu uvela aplikaciju za dijeljenje vožnje. To je također visoko ocijenjena dionica, sa prosječnom ocjenom “Strong Buy” praćenom ciljanom prosječnom cijenom dionice od 81,65 dolara.

14. Seagate Technology Holdings
Broj zaposlenih: 33.400

Seagate Technology Holdings je kompanija za kompjuterski hardver koja prodaje sisteme za skladištenje podataka kao što su hard diskovi. Firma u posljednje vrijeme dobro posluje na finansijskom planu pošto je u tri od četiri posljednja kvartala nadmašila procjene analitičara EPS-a.

13. Sanmina
Broj zaposlenih: 34.000

Sanmina Corporation je tehnološka kompanija koja proizvodi i prodaje proizvode kao što su štampane ploče.

12. Applied Materials
Broj zaposlenih: 34.500

Applied Materials, Inc. je pozadinska poluprovodnička firma čiji se proizvodi koriste za dizajn i testiranje čipova. Kompanija je objavila neke dobre vijesti za investitore u aprilu 2024. nakon što je povećala svoju dividendu na 40 centi po dionici.

11. Micron Technology
Broj zaposlenih: 43.000

Micron Technology, Inc. je jedan od najvećih proizvođača memorijskih čipova na svijetu. Dobio je milijarde dolara sredstava od američke vlade u aprilu 2024. za uspostavljanje pogona za proizvodnju čipova u Americi.

10. QUALCOMM Incorporated
Broj zaposlenih: 50.000

QUALCOMM Incorporated je firma sa sjedištem u San Diegu koja dizajnira i prodaje procesore CPU, GPU i druge čipove koji se koriste u pametnim telefonima i drugim mobilnim proizvodima.

9. Western Digital Corporation (WDC)
Broj zaposlenih: 53.000

WDC je još jedna firma za kompjuterski hardver koja proizvodi i prodaje uređaje za skladištenje podataka. Dionice su u prosjeku ocijenjene za kupovinu, a prosječna ciljna cijena dionica po analitičarima je 86,53 dolara.

8. HP
Broj zaposlenih: 58.000

HP Inc. je jedna od najstarijih kompanija u Silicijumskoj dolini i ona koja je odigrala ključnu ulogu u revoluciji personalnog računarstva. Međutim, u posljednje vrijeme je imao problema na finansijskom planu jer je nadmašio procjene analitičara EPS-a u samo jednom od četiri posljednja kvartala.

7. Meta Platforms
Broj zaposlenih: 69.329

Meta Platforms, Inc. je holding kompanija za Facebook, WhatsApp i Instagram. Njegov najnoviji poziv o zaradi je doveo do toga da je izvršni direktor Mark Zukerberg ponovio prednosti posjedovanja AI modela otvorenog koda i slušalica za virtuelnu stvarnost kada je u pitanju razvoj i korištenje AI.

6. Salesforce
Broj zaposlenih: 72.682

Salesforce, Inc. je softverska firma za preduzeća koja omogućava preduzećima da upravljaju svojim odnosima sa klijentima. Njen direktor je zauzeo zanimljiv pristup AI u aprilu 2024. kada je rekao da, iako je fokusiranje na AI važno, industrija se takođe mora fokusirati na efekte koje će promjena imati na životnu sredinu i klimu.

5. Cisco Systems
Broj zaposlenih: 84.900

Cisco Systems, Inc. je kompanija za umrežavanje koja se bavi sektorima kao što su komutacija i optika. Dionice su ocijenjene u prosjeku za kupovinu, a prosječna ciljna cijena analitičara je 50,19 dolara.

4. Intel Corporation
Broj zaposlenih: 130.000

Intel Corporation jedna je od najvećih poluvodičkih kompanija na svijetu i jedina sposobna dizajnirati i proizvoditi vlastite čipove. Ovih dana, firma je zauzeta jačanjem svoje poslovne divizije za proizvodnju čipova i udružila se sa velikim kompanijama za prodaju softverskih kartica kao što je NVIDIA.

3. Apple
Broj zaposlenih: 161.000

Apple Inc. je najvrednija kompanija za potrošačku tehnologiju na svijetu. Njegove dionice su skočile 2,5% u aprilu 2024. godine, ubrizgavajući dodatnu vrijednost nakon razočaravajuće godine nakon što je Bernstein podigao rejting i zadržao ciljnu cijenu dionice na 195 dolara.

Do kraja četvrtog kvartala prošle godine, 131 od 933 hedž fonda koje je profilisao Insider Monkey bili su dioničari ove kompanije. Najveći hedž investitor u Apple-u je konglomerat Berkshire Hathaway investitora Vorena Bafeta, koji posjeduje dionice u vrijednosti od 174 milijarde dolara.

2. Oracle
Broj zaposlenih: 164.000

Oracle Corporation, dok je trenutno sa sjedištem u Teksasu, prvobitno je bila smještena u Silicijumskoj dolini. Uprkos činjenici da je preselio svoje sjedište, otprilike 7.000 njegovih zaposlenih ostalo je u Kaliforniji, dvostruko više nego u Teksasu.

Kako je završio decembarski kvartal 2023, 100 od 933 hedž fonda koje prati Insider Monkey kupilo je dionice Oracle Corporation. First Eagle Investment Management investitora Jean-Marie Eveillard-a bio je najveći dioničar kroz svoju investiciju od 1,9 milijardi dolara.

1. Alphabet
Broj zaposlenih: 180.895

Alphabet Inc. je još jedna mega tehnološka firma. Kompanija je objavila sjajne vijesti za investitore u aprilu 2024, kada je prvi put u svojoj istoriji objavila godišnju dividendu od 80 centi.

Za njihov četvrti kvartal 2023. godine, 166 od 933 hedž fonda obuhvaćena istraživanjem Insider Monkey-a uložilo je u firmu. Fisher Asset Management Kena Fishera je najveći dioničar Alphabet Inc. među hedž fondova, jer posjeduje udio od 6,3 milijarde dolara.