potražnja za putovanjima

Airbnb nadmašio očekivanja analitičara za prvo tromjesečje

Autor: Biznis.ba
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara za prvo tromjesečje
Foto: Pexels

Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih.

Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.

Evo kako je firma poslovala, u poređenju s konsenzusnim očekivanjima LSEG-a:

Zarada po dionici: 41 cent naspram očekivanih 24 centa
Prihod: 2,14 milijardi dolara naspram očekivanih 2,06 milijardi dolara

Prihodi su porasli 18% u odnosu na 1,82 milijarde dolara godinu dana ranije. Airbnb je prijavio neto prihod od 246 miliona dolara, ili 41 cent po dionici, u poređenju sa 117 miliona dolara, ili 18 centi po dionici, u istom periodu prošle godine.

Firma je rekla da će prihod u drugom kvartalu biti između 2,68 i 2,74 milijarde dolara. Analitičari su očekivali 2,74 milijarde dolara za to period, prema LSEG-u.

U svom pismu dioničarima, Airbnb je rekao da već ima "veliku potražnju za putovanjima" uoči vrhunca ljetne sezone, posebno oko nadolazećih događaja poput Olimpijskih igara, prenosi SEEbiz. Firma je također rekla da očekuje da će se međugodišnji rast prihoda u trećem tromjesečju ubrzati u poređenju s drugim tromjesečjem, dijelom zbog zaostalih ljetnih putovanja.

Drugi posebni događaji poput pomrčine Sunca u Sjevernoj Americi pomogli su u povećanju angažmana s Airbnbovom platformom tokom prvog kvartala. Firma je rekla da je tokom pomrčine na Airbnbu boravilo 500.000 gostiju, prema pismu investitora.

Airbnb je rekao da je prilagođena EBITDA za prvo tromjesečje iznosila 424 miliona USD, što je 62% više u odnosu na prethodnu godinu. Analitičari koje je anketirao StreetAccount očekivali su 326 miliona dolara za ovo tromjesečje.

Bruto vrijednost rezervacije, koju Airbnb koristi za praćenje zarade domaćina, naknada za usluge, naknada za čišćenje i poreza, u prvom je kvartalu iznosila 22,9 milijardi dolara. Firma je saopćila o 132,6 miliona rezervisanih noćenja i iskustava, što je 9,5% više nego prije godinu dana i više od 132,1 miliona očekivanja analitičara, prema StreetAccountu.

Rast Airbnbovih noćenja i rezerviranih iskustava predvodile su regije Azije i Pacifika i Latinske Amerike, rekao je Airbnb. Firma je "posebno ohrabrena" rastom preuzimanja i upotrebe svojih aplikacija, navodi se u pismu dioničara. Preuzimanja Airbnb aplikacije u SAD-u u prvom tromjesečju porasla su 60% u odnosu na prethodnu godinu.

Prosječne dnevne stope porasle su 3% u odnosu na godinu prije na 173 USD u prvom kvartalu. Airbnb je rekao da je ovo tromjesečje završio s "najvećim brojem aktivnih unosa dosad", te da su se povećali za 15% u odnosu na godinu ranije.