masovni turizam

U Veneciji prvi gosti platili turističku taksu, evo koji gradovi planiraju isto pravilo

Autor: Biznis.ba
U Veneciji prvi gosti platili turističku taksu, evo koji gradovi planiraju isto pravilo
Foto: Pexels

Venecija je postala prvi grad na svijetu koji je naplatio turistima ulazak u pokušaju da ublaži pritiske masovnog turizma i učini grad pogodnijim za život za svoje stanovnike. Također i mnogi evropski gradovi planiraju da krenu njenim stopama i uvedu plaćanje turističkih naknada jer im je turistički koncept "hit and run" postao neizdrživ.

Pilot program u Veneciji će zahtijevati naknadu od 5 eura (5,4 dolara) za jednodnevne izlete u čuveni grad na vodi. Nova taksa je stupila na snagu 25. aprila, na državni praznik u Italiji.

Opštinski radnici su viđeni kako provjeravaju karte jednodnevnih izletnika ispred željezničke stanice Santa Lusija. Postavljene su table koje upozoravaju turiste na program plaćanja.

Kazna i do 300 eura
Naknada se odnosi na turiste koji dolaze između 8.30 po lokalnom vremenu i 16 časova, dok je van tih sati pristup besplatan. Ko nema kartu, bit će kažnjen novčanom kaznom od 50 do 300 eura. Očekuje se da će se tokom probnog perioda u gradsku kasu Venecije slivati 1,5 miliona eura godišnje od ulaznica.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, rekao je preko društvenih medija ranije ove nedelje da će Venecija biti prvi veliki grad koji će eksperimentisati sa programom plaćanja, „iako masovni turizam nije problem koji se tiče samo ovog grada“.

Pored Venecije, ovo su neki gradovi koji su nedavno uveli ili pak planiraju da uvedu ovaj trošak tokom 2024:

Como, Italija
Venecija nije jedini italijanski grad koji uvodi naplatu ulaska za turiste. Još jedna turistička atrakcija, ovoga puta na čuvenom jezeru, želi da uvede dnevnu naknadu za posetioce.

Jezero koje važi za omiljenu među svjetskom elitom se već nekoliko godina bori sa rastućim brojem turista. Ideja o naplati taksi je još u razvoju ali bi se navodno one odnosile na dnevne posetioce gradu Como, a gradonačelnik Alesandro Rapinez nije iznio više detalja o tome kolika će biti naknada, ko će morati da je plati i kada će ona stupiti na snagu.

Valencia, Španija
Naplata ove novčane naknade će u Valenciji također početi tokom 2024. godine i odnosiće se na sve vrste smještaja u regionu uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove. Posjetioci će morati da plate između 50 centi i 2 eura po noći u zavisnosti od izabranog smeštaja, do sedam noćenja.

Olhao, Portugal
Olhao, portugalski ribarski grad popularan među turistima, počeo je da naplaćuje posetiocima 2 eura za noć između aprila i oktobra 2023. Naknada se koristi za minimiziranje utjecaja turizma u gradu Algarve, uključujući poboljšanje čistoće i bezbednosti, navode lokalne vlasti.

Amsterdam, Holandija
Holandija ima kopnenu turističku taksu i vodnu turističku taksu. Amsterdam je otišao korak dalje u borbi sa masovnim turizmom i već tu postojeću turističku taksu planira da povećao 12,5 posto i time je ona poslala najskuplja u Evropskoj uniji.

Turistička ili boravišna taksa bi trebalo da bude povećana za 12,5 posto, što će je učiniti najskupljom naplatom te vrste u Evropskoj uniji. To znači da će sa prosječnom cijenom sobe od 175 eura po osobi, porast rezultirati povećanjem sa 15,25 na 21,80 eura po noći u 2024. Taksa za putnike na krstarenju će se povećati sa 8 na 11 eura po posjetiocu.

Turističke takse se u nekim gradovima naplaćuju odavno te se gotovo podrazumijevaju. Tu su, na primer, Austrija, Belgija, Butan, Bugarska, Karipska ostrva, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Indonezija, Japan, Novi Zeland i druge, a i Tajland ih je uveo tokom 2023. i ona košta 300 bahta, odnosno 8 eura.