Boeing 777 Malaysia Airlines

Malezijske vlasti mogle bi ponovo pokrenuti potragu za nestalim avionom s leta MH370

Autor: Biznis.ba
Malezijske vlasti mogle bi ponovo pokrenuti potragu za nestalim avionom s leta MH370
Foto: Arhiv

Malezijski premijer izjavio je na konferenciji za medije da bi potraga za letom nestalim prije deset godina mogla biti ponovo pokrenuta, ali samo "ako se pojave novi uvjerljivi dokazi".

Ove se sedmice osmog marta, navršava tačno deset godina otkako je, na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu, netragom nestao Boeing 777 Malaysia Airlinesa. Let MH370 time je postao sinonim za najveći avijacijski misterij u historiji – budući da avion već cijelu deceniju nije lociran, niti je poznato gotovo ništa o okolnostima njegovog nestanka.

Nakon što su iz telemetrijskih podataka, koje je avion razmjenjivao s komunikacijskim satelitima, dobijene su  moguće koordinate njegovog pada, u južnom Indijskom oceanu je bila pokrenuta velika potraga. Tokom dvije godine sonarima i ronilicama su pretražene stotine hiljada kvadratnih kilometara oceanskog dna, ali bez rezultata.

Službena potraga, koju su finansirale vlasti Malezije, Kine i Australije, obustavljena je početkom 2017. godine, a bilo je tu još i raznih privatnih pokušaja nezavisne istrage i traganja – sve, međutim, bez opipljivog rezultata. Porodice 239 stradalih putnika i članova posade i dalje su bez odgovora na pitanje što se, kako i zašto dogodilo na kobnom letu, prenosi Bug.hr.

Kako se bliži deseta godišnjica nesretnog leta, u Maleziji su organizovani i memorijalni događaji. Na jednom od njih je malezijski premijer Anwar Ibrahim izjavio da vladajući ostavljaju otvorenom opciju pokretanja nove potrage za nestalim avionom. To će se dogoditi, kazao je, "samo ako se pojave novi uvjerljivi dokazi" o mogućoj lokaciji Boeinga 777. Provest će se i konsultacije s Australijom, pa će se "uraditi sve što se uraditi mora", kaže Ibrahim.

U novoj bi potrazi ponovo mogla učestvovati američka privatna kompanija Ocean Infinity, koja se time već bavila. Njihov je prijedlog – tragat će besplatno, kao što su to već činili, uz uslov da im se naknada plati samo ako zaista i pronađu avion. Raniji državni projekti podvodne potrage koštali su oko 130 miliona dolara.