Pad kineskih kompanija

Nastavlja se kriza na tržištu nekretnina: Dionicama Country Gardena obustavljena trgovina

Autor: Biznis.ba
Nastavlja se kriza na tržištu nekretnina: Dionicama Country Gardena obustavljena trgovina
Foto: Unsplash

Kineski investitor Country Garden, pogođen krizom, obustavio je trgovinu svojim dionicama na berzi u Hongkongu nakon odlaganja objavljivanja godišnjih finansijskih rezultata.

Kompanija je prošle sedmice rekla da joj je potrebno više vremena za prikupljanje informacija dok restrukturira svoje dugove.

Prošle godine je propustio otplatu svojih inostranih dugova i suočava se sa peticijom za likvidaciju. U januaru je sud u Hong Kongu naložio likvidaciju rivalskom gigantu nekretninama China Evergrande.

Country Garden je saopštio da “zbog stalne volatilnosti industrije, radno okruženje s kojim se Grupa suočava postaje sve složenije”, kada je objavio da će izvještaj o zaradi biti odgođen.

Prvo ročište za peticiju za likvidaciju Country Gardena, koju je podnio Ever Credit Ltd, zakazano je za 17. maj. Ever Credit je jedinica Kingboard Holdingsa, proizvođača laminata i investitora u nekretnine.

Do suspenzije dionica Country Gardena došlo je nakon ponovnog otvaranja berze u Hongkongu nakon uskršnjeg vikenda.

Također u utorak, dionice kineske kompanije za razvoj nekretnina pale su na rekordno nizak nivo, prenosi Investitor me.

Kompanija je u petak prijavila pad svog godišnjeg profita za više od 50% i rekla investitorima da ima za cilj da poveća svoj novčani tok smanjenjem duga u naredne dvije godine.

Kineska industrija nekretnina suočava se s velikim finansijskim pritiskom od 2021. godine kada je centralna vlada u Pekingu uvela mjere za ograničenje iznosa koji bi veliki investitori mogli da posude.

Nekoliko velikih kineskih investitora za nekretnine, uključujući Evergrande i Country Garden, kasnilo je sa plaćanjem svojih dugova u posljednjih nekoliko godina.

Problemi na tržištu nekretnina u zemlji imaju veliki utjecaj jer ovaj sektor čini oko trećinu privrede.

Peking je najavio različite mjere u pokušaju da poveća potražnju za stambenim prostorom.

Prošlog mjeseca, državni regulator za finansijska tržišta optužio je Evergrande i njegovog osnivača, Hui Ka Yana, da su povećali prihode za 78 milijardi dolara (62,2 milijarde funti) u dvije godine prije nego što je firma platila svoj dug.

Kompanija Hengda Real Estate je kažnjena sa 583,5 miliona dolara, dok se Hui suočava sa doživotnom zabranom pristupa na kineskim finansijskim tržištima.