kriptomjenjačnica

Coinbase u prvom tromjesečju imao 1,6 milijardi dolara prihoda

Autor: Biznis.ba
Coinbase u prvom tromjesečju imao 1,6 milijardi dolara prihoda
Foto: Unsplash

Najveća američka kriptomjenjačnica Coinbase objavila je poslovne rezultate za prvo tromjesečje ove godine koji pokazuju kako su im prihodi firme porasli na 1,6 milijardi dolara.

Rast je, ističu analitičari, posljedica oživljavanja trgovanja digitalnim valutama, preciznije zbog pokretanja niza novih bitcoin ETF-ova u januaru.

Ti su ETF-ovi, pojašnjava portal Yahoo! Finance, privukli puno novog novca, dopuštajući ulagačima da investiraju u bitcoin čak i ako ga sami ne posjeduju.

Prihod Coinbasea u prva tri mjeseca prošle godine je iznosio 772 miliona dolara, dok je profit od transakcija porastao s 374 miliona prije godinu dana na 1,1 milijardu dolara u prva tri mjeseca 2024.

U poređenju s posljednjim kvartalom lani, prihod od transakcija je udvostručen.

Objavili su također i prihode od netrgovačkih pretplata i usluga koji su iznosili 511 miliona dolara, 41 posto više na godišnjem nivou, prenose Financije hr.

To uključuje veće naknade za čuvanje koje su im donijele 32,3 miliona dolara. U pitanju je rast od čak 90 posto u poređenju s prošlom godinom, dijelom zahvaljujući partnerstvu s osam novopokrenutih bitcoin ETF-ova.

Globalna trgovina kriptovalutama dostigla je najviši nivo od 2021., povećavši se za 68 posto u odnosu na 2023., prema pružatelju podataka CoinMarketCapu.

Vrijednost bitcoina također je porasla tokom prvog tromjesečja, dostignuvši novi rekord od 73.750 dolara.