Oprez prisutan

Novi građanski zakoni Saudijske Arabije imaju cilj poticanje investicija

Autor: Biznis.ba
Novi građanski zakoni Saudijske Arabije imaju cilj poticanje investicija
Novi građanski zakoni Saudijske Arabije imaju cilj poticanje investicija / Ilustracija

Za investitora privatnog kapitala Imada Ghandoura promjene u zakonima Saudijske Arabije podstiču na preispitivanje i njegova firma bi mogla po prvi put kupiti manjinske udjele u kompanijama kraljevstva.

Upravo je to efekat kojem čelnici zemlje teže dok nastoje pridobiti milijarde dolara novog kapitala kako bi odvikli svoju ekonomiju od fosilnih goriva, navodi Reuters.

U Saudjskoj Arabiji je 16. decembra stupio na snagu prvi pisani građanski zakonik kraljevstva, koji je zamijenio sistem u kojem sudije imaju punu diskreciju u odlučivanju o privrednim sporovima koristeći islamsko pravo, šerijat, kao smjernice.

To je stvaralo neizvjesnost za investitore poput Ghandoura, koji su do sada ulagali samo u većinske udjele u saudijskim kompanijama.

Novi zakonski okvir "omogućava nam da se zaštitimo bolje i predvidljivije nego po starom zakonu", rekao je Ghandour, saosnivač i generalni direktor kompanije CedarBridge Capital Partners, koja ima preko 140 miliona dolara imovine u Evropi i na Bliskom istoku.

Novi zakon o građanskim transakcijama dio je reformskog plana Saudijske Arabije "Vizija 2030" kako bi se njena ekonomija udaljila od sektora nafte i plina.

Rijad je 2021. godine postavio cilj dostizanja 100 milijardi dolara direktnih stranih investicija do 2030. godine, što se čini još daleko sa najnovijim podacima koji pokazuju nešto manje od 33 milijarde dolara priliva u 2022. godini.

Neki savjetnici kažu da bi novi zakon mogao promijeniti mnogo toga - pružajući pravnu jasnoću za strane banke, advokatske firme, upravitelje imovinom i korporacije koje osnivaju urede ili razmataju investiranje u najvećoj ekonomiji Zaljeva.

- Samo postojanje novog zakonika, koji jezgrovito i jasno navodi kakav je pravni položaj u odnosu na određena pitanja, bilo da se radi o sklapanju ugovora, odšteti, raskidu ili na neki drugi način, ulit će mnogo više povjerenja investitorima - rekao je Joseph Chedrawe, partner u advokatskoj kancelariji Covington & Burling, koji savjetuje kompanije uključene u međunarodne sporove u zemlji.

Advokati, bankari i investitori sa kojima je Reuters razgovarao ističu, međutim, da neizvjesnost o tome kako bi se novi zakoni mogli primjenjivati znači da bi moglo proći još vremena prije nego što se materijalizuje više ozbiljnih poslova, što bi dovelo do vidljivog povećanja priliva direktnih investicija.

- Potom morate da vidite da se to primjenjuje i da vidite da ga sudovi primjenjuju, to će biti nešto novo i za same sudije u određenoj mjeri - rekao je Andrew Mackenzie, šef za sudske sporove, arbitraže i istrage za Bliski istok u DLA Piperu, koji savjetuje kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Mnogi investitori i dalje radije sastavljaju ugovore koristeći britanski zakon s klauzulom za arbitražu kako bi izbjegli saudijske sudove, rekao je advokat jedne američke advokatske firme, koji je također govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Ovi investitori žele izbjeći potencijalne sudske sporove na saudijskim sudovima, za koje vjeruju da bi mogli stati na stranu domaće vlasti, a ne stranog investitora, rekao je advokat.