Investicije

Konaković sa ministrom UAE o privlačenju investitora za ulaganja u BiH

Autor: Biznis.ba
Konaković sa ministrom UAE o privlačenju investitora za ulaganja u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 19. septembra 2023. godine, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom.

Fokus razgovora ministra Konakovića i ministra Al Nahyana bio je na unaprjeđenju sveobuhvatne bilateralne i ekonomske saradnje između BiH i UAE, posebno kada je riječ o privlačenju investitora iz UAE za ulaganja u BiH.

Bilateralnu saradnju dvije zemlje ocijenili su izuzetno dobrom, ali i istakli da se dobri odnosi mogu unaprijediti intenziviranjem saradnje u mnogim oblastima, kao što su ekonomija, energetika, prehrambena industrija, izgradnja infrastrukturnih objekata, kulturna razmjena, obrazovanje, turizam.

Obostrano je izražena spremnost za intenziviranje rada na zaključivanju međudržavnih sporazuma u različitim oblastima za koja su pregovaračke i formalno-pravne procedure okončane ili su u procesu usklađivanja.

Ministar Konaković je pozdravio nedavnu odluku UAE o ukidanju viza za građane BiH, a što je najavljeno još u aprilu ove godine nakon posjete ministra vanjskih poslova UAE Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana Bosni i Hercegovini. Također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Ujedinjeni Arapski Emirati uskoro otvoriti konzulat u Bosni i Hercegovini, ali i nadu da će UAE u narednom periodu svoje diplomatsko predstavništvo u Bosni i Hercegovini podići na nivo ambasade, što će dodatno učvrstiti naše odnose.

Tokom razgovora, ministar Konaković je upoznao sagovornika sa aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji i reformskim procesima na putu ka EU.

(Biznis.ba)