Načelnik za Biznis

Edin Delić: Fabrika vode u Lukavcu je projekat stoljeća

Autor: Biznis.ba
Edin Delić: Fabrika vode u Lukavcu je projekat stoljeća
Foto: Edin Delić

Grad Lukavac je trenutno u fazi priprema za izgradnju najznačajnijeg projekta u posljednjih 50-100 godina, a to je fabrika pitke vode.

Delegacija grada predvođena gradonačelnikom Edinom Delićem nedavno je boravila u Češkoj kako bi se upoznali sa najsavrmenijim i najboljim načinima prečišćavanja voda.

- Trenutno je završna faza izrade projektno – tehničke dokumentacije na osnovu koje će se krenuti u zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi smo već pokrenuli korake za zatvaranje finansijske konstrukcije ali dalje ne možemo dok ne bude završen projekat. Taj posao je dodijeljen konzorciju koji vode češka kompanija Provar i naša kompanije Spreča, kaže za Biznis načelnik Delić i dodaje:

- Češka kompanija je više od 80 prečistača širom Evrope već isprojektovala i izgradila tako da je ta kompanija siguran izbor. Mi smo sad u pregovorima sa njima oko produženog roka za predaju dokumentacije, jer je prvobitni rok malo probijen.

Nalazi koje Provar provodi i testiranja koja rade, govore da Lukavac ne mora ići u skupe tehnologije.

- Prijedlog je da mi radimo pjeskovite filtere što je najjednostavnija tehnološka varijanta. Najjednostavnija je za održavanje, najniže cijene vode se dobijaju na ovaj način. Mi imamo sve uslove da baš tu tehnologiju primijenimo. Sada čekamo dan predaje projektno – tehničke dokumentacije na osnovu koje ćemo raditi i projekciju u budžetu, te tražiti saglasnosti Vijeća ministara i svih ostalih relevantnih institucija, kaže Delić.

Kaže da je najoptimističnija varijanta da do kraja godine Lukavac dobije dokumentaciju.

- Da do proljeća osiguramo finansijska sredstva i da raspisujemo javne pozive za izvođenje radova već naredne godine. Ono što je najnepovoljnija varijanta je da se barem do polovine naredne godine stvari dovedu do faze kada nema nazad, a to je da imamo projekat i finansijsku konstrukciju, tada je teže odustati nego završiti to. Ko će vrpcu presjeći najmanje je važno, volio bih naravno da to budem ja, jer sam se maksimalno posvetio tom projektu, pa priznat ću zanemario mnoge druge projekte zbog vode, ali, ovo je stoljetni projekat za Lukavac i vrijedan je žrtve, kaže Delić.