Investicije

Domovima zdravlja u ZHK skoro milion KM za zdravstvene investicije

Autor: Biznis.ba
Domovima zdravlja u ZHK skoro milion KM za zdravstvene investicije
Foto: FENA

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) je, na sjednici održanoj u srijedu u Širokom Brijegu, dala saglasnost na Odluku o isplati dijela sredstava za investicije u zdravstvu kantonalnim domovima zdravlja u iznosu od skoro milion maraka.

Sredstva su predviđena Finansijskim planom Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHK za 2023. godinu, pa će tako biti isplaćena domovima zdravlja na području Kantona u sljedećim iznosima: Dom zdravlja Posušje iznos od 210.000 KM, Dom zdravlja Grude iznos od 206.300 KM, Dom zdravlja Široki Brijeg 290.006,41 KM i Dom zdravlja Ljubuški iznos od 288.900 KM.

Razlog za donošenje ove Odluke je osavremenjivanje zdravstvenih ustanova u ZHK, a u cilju podizanja nivoa zdravstvene zaštite stanovništva, navodi se u saopćenju Vlade ZHK.

Također, donijeta je i Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK.

"Zbog usklađivanja Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu Ministarstva s odredbama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutarnjeg ustrojstva kantonalnih tijela uprave i kantonalnih upravnih organizacija, gradskih i općinskih tijela uprave i upravnih organizacija, potrebe uvođenja u naziv radnog mjesta i opis poslova za rad na EU integracijama i rekonstrukcije Sektora socijalne zaštite, bilo je potrebno pristupiti donošenju novog Pravilnika u unutrašnjem ustrojstvu Ministarstva", naveli su iz kantonalne vlade.

Vlada je danas potvrdila i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijima i odobravanju isplate sredstava sa pozicije "Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju", utvrđenih žkantonalnim proračunom za 2023. godinu. Tako su uvećana sredstva za iznos od 50.000 KM te ista sada iznose 322.000 KM.

- Nakon potpisivanja Ugovora o sufinansiranju zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu s poteškoćama u predškolskim ustanovama s područja ŽZH između Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i športa ZHK, kojim je ugovoren iznos sufinansiranja dijela troškova obaveznih doprinosa i dijela neto plate u iznosu od 800 KM mjesečno po osobi, a 500 KM od strane Vlade ZHK te je isti iznos raspoređen u skladu sa brojem djece sa poteškoćama u razvoju u predškolskim ustanovama u ZHK, pojasnili su.

Vlada je na današnjoj sjednici također dala saglasnost na rebalans Finansijskog plana kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje te je usvojila programe rade kantonalnih ministarstava, Uprave civilne zaštite ZHk i Ureda za zakonodavstvo Vlade ZHK za 2024. godinu, kao i nekoliko odluka o dodjeli koncesija privrednim društvima.