izvještaj

S&P Global: Pad aktivnosti industrije eurozone se nastavlja

Autor: Biznis.ba
S&P Global: Pad aktivnosti industrije eurozone se nastavlja
Foto: Pexels/Ilustracija

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u aprilu, uz kontinuirano slabljenje potražnje, pokazao je izvještaj S&P Globala, odražavajući oštar kontrast u tempu aktivnosti u skupini velikih država.

Indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao je u aprilu za 0,4 boda u odnosu na mart, spustivši se na 45,7 bodova, najniži nivo u četiri mjeseca, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod nivo od 50 bodova, 22. mjesec zaredom, signalizirajući gotovo dvogodišnji pad aktivnosti.

U skupini vodećih ekonomija eurozone, prenosi Hina, najbolje rezultate bilježi Španija, prema vrijednosti PMI-ja iznad 50 godova. Francuska, Italija i Njemačka ipak bilježe pad.

„Tempo španske ekonomije odudara od dinamike eurozone u cjelini, s obzirom na kontinuirani rast industrijske aktivnosti treći mjesec zaredom i ubrzanje u aprilu. Pozitivna (španska) dinamika u oštroj je suprotnosti s lošim rezultatima u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji”, ističe ekonomist HCOB-a, Cyrus de la Rubia.

Razlika bi se mogla postupno smanjiti u idućim mjesecima, uz podršku povoljnog globalnog okruženja, napominje De la Rubia.

Blaži pad poslovne aktivnosti u eurozoni na početku 2024.
“Što će spasiti ekonomiju eurozone? To je teško pitanje, jasno je samo da sigurno neće proizvodni sektor”, zaključio je De la Rubia.

Kontinuirani pad novih narudžbi signalizira pak da zaokret ne treba očekivati u skorije vrijeme. Indeks koji mjeri potražnju za industrijskim dobrima eurozone spustio se u aprilu na najniži nivo u četiri mjeseca.