13 fintech kompanija

SAD uvele sankcije kriptovalutnim berzama zbog pomoći Rusiji

Autor: Biznis.ba
SAD uvele sankcije kriptovalutnim berzama zbog pomoći Rusiji
Foto: Ilustracija

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se koriste za izbjegavanje ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine.

Sankcionisane su berze Bitpapa IC FZC LLC, Crypto Explorer DMCC (AWEX) i Obshchestvo S Ogranichennoy Otvetstvennostyu Tsentr Obrabotki Elektronnykh Platezhey (TOEP).

Sveukupno, SAD su uvele sankcije za 13 fintech kompanija povezanih sa Rusijom i dve osobe koje posluju u ruskom sektoru finansijskih usluga i tehnologije zbog pomoći Rusiji u izbegavanju ekonomskih sankcija.

Sankcije američkog Ministarstva finansija uslijedile su dvije sedmice nakon što je Rusija objavila da je zabranila ulazak za 227 američkih državljana, među kojima su novinari i američki zvaničnici, zbog podrške „rusofobičnoj politici Vašingtona“.

Kompanije i pojedinici koje su SAD sankcionisale su „omogućili transakcije ili ponudili druge usluge koje su pomogle entitetima koje je OFAC imenovao da izbegnu sankcije“.

Bitpapa, koja ruskim državljanima nudi virtuelnu razmjenu valuta, optužena je da je omogućila transakcije vrijedne milione dolara sa sankcionisanim ruskim entitetima Hydra Market i Garantex, prenosi Informacija rs.

Hydra Market je bila darknet platforma na kojoj su se prodavali narkotici, ukradene finansijske informacije i usluge pranja novca. Zatvorena je u aprilu 2022. kada je nemačka policija zaplenila njene servere.

Crypto Explorer nudi usluge konverzije između virtuelnih valuta, rubalja i UAE dirhama.

„AWEX nudi gotovinske usluge u svojim kancelarijama u Moskvi i Dubaiju i također učitava sredstva na kreditne kartice povezane sa ruskim bankama koje je sankcionisala OFAC, kao što su Sberbank i Alfa-Bank“.

Također je sankcionisana još jedna berza virtuelnih valuta koju vodi TOEP za koju se tvrdi da je omogućila digitalna plaćanja u rubljama i virtuelnim valutama sankcionisanim subjektima kao što su Sberbank, Alfa-Bank i Hydra Market.

Na listi sankcionisanih su kompanije sa sjedištem u Moskvi kao što su B-Crypto, Masterchain i Laitkhaus, koje su se udružile sa sankcionisanim ruskim bankama u izdavanju, razmjeni i prenosu kriptovaluta. Sankcionisan je i Atomaiz koji je učestvovao u tokenizaciji plemenitih metala i dijamanata za ruske kompanije.

Neke od kompanija koje su sankcionisale SAD su u inostranstvu, ali su u vlasništvu, kontrolisane ili djeluju u ime Rusije.

Blokirana je sva imovina i interesi određenih subjekata koji su u posjedu ili pod kontrolom SAD, a bilo kakve transakcije sa njima su zabranjene.

Prema riječima američkih zvaničnika „Rusija se sve više okreće alternativnim mehanizmima plaćanja kako bi zaobišla sankcije SAD i nastavila da finansira svoj rat protiv Ukrajine“.