Kapital

Azijska tržišta rastu nakon što je Fed zadržao kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta rastu nakon što je Fed zadržao kamatne stope
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka centralna banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell odbacio je mogućnost povećanja kamatnih stopa, ublažavajući brige oko toga da centralna banka vjerovatno neće moći obuzdati inflaciju.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu preokrenuo je gubitke u vodeće dobitke u Aziji, sa skokom od 2,13%. Indeks Hang Seng Tech porastao je 4% nakon što su kineski proizvođači električnih vozila porasli nakon ažuriranja isporuka vozila u aprilu.

Tržišta u kontinentalnoj Kini ostala su zatvorena zbog praznika rada, prenosi SEEbiz.

Fokus će biti na japanskom jenu, koji je imao promjenjiv početak sedmice usred sumnje da će vlada intervenirati kako bi poduprla valutu u ponedjeljak. Zadnji put se trgovalo po 156,04 u odnosu na američki dolar.

Japanski Nikkei 225 izbrisao je pad od ranije tokom sesije i trgovao se neznatno više, dok je širi Topix porastao za 0,11%.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,42%.

Južnokorejski Kospi bio je niži za 0,12%, dok je Kosdaq s manjom kapitalizacijom ostao nepromijenjen. Ulagači su analizirali podatke o potrošačkim cijenama iz Južne Koreje, koje su u aprilu pokazale sporiji rast u odnosu na mart.