jen slabi

Azijska tržišta nastavljaju rast nakon sjajnih izvještaja

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta nastavljaju rast nakon sjajnih izvještaja
Foto: Ilustracija

Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvještaja zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najniži nivo u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.

Indeks regionalnih dionica krenuo je prema svom najboljoj sedmici od novembra, potpomognut dobicima tehnoloških divova uključujući Samsung Electronics Co., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Tencent Holdings Ltd. Referentne vrijednosti u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i Kini su napredovale.

Slabiji jen također je podržao japanske dionice. Valuta je preokrenula početne dobitke i pala na 156 za dolar, najniži nivo od 1990. godine, nakon odluke BOJ-a. BOJ je u petak zadržao raspon svoje referentne stope između 0% i 0,1%, prema izjavi, kao što su ekonomisti uvelike očekivali.

"BOJ definitivno vidi rizik povećanja inflacije", rekao je Peiqian Liu, azijski ekonomist za Fidelity International, na Bloomberg televiziji. Pad jena odražava razočaranje među ulagačima koji su očekivali oštriji ton od centralne banke, rekla je.

Futuresi američkih dionica porasli su nakon što su Microsoft i Alphabet nadmašili procjene dobiti Wall Streeta. Snap Inc. također je porastao u kasnom trgovanju zbog projekcije rasta prihoda. Dobici za S&P 500 i Nasdaq 100 ugovore preokrenuli su padove u četvrtak, prenosi SEEbiz.

Australske dionice su pale jer su dionice BHP Group Ltd. pale nakon vijesti o ponudi za preuzimanje Anglo American Plc.

Treasurs se malo promijenio u Aziji nakon daljnjih gubitaka u četvrtak kada su najnoviji podaci iz SAD-a smanjili očekivanja smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi. Australski 10-godišnji prinosi skočili su za više od 10 baznih bodova, dok su se novozelandski prinosi sličnog dospijeća popeli za oko sedam baznih bodova. Japanski 10-godišnji prinos dotaknuo je najviši nivo od novembra.

Podaci o osnovnom indeksu cijena PCE-a u SAD-u objavljeni u četvrtak porasli su za 3,7% brži od očekivanog. Ispis u kombinaciji s podacima o bruto domaćem proizvodu SAD-a koji su zaostajali za svim prognozama ponovno su zapalili avet stagflacije. Fedova preferirana mjera inflacije, temeljni PCE deflator, treba biti objavljena kasnije u petak.