Banka

UBS u pregovorima za preuzimanje kineske platforme Credit Suisse Securities

Autor: Biznis.ba
UBS u pregovorima za preuzimanje kineske platforme Credit Suisse Securities
Foto: Unsplash

UBS banka je u pregovorima o preuzimanju punog vlasništva nad svojom kineskom platformom, odnosno zamjenom svog udjela u kopnenom pothvatu vrijednosnih papira Credit Suisse s investicijskim fondom vlade u Pekingu.

UBS-ovo preuzimanje Credit Suisse, najveće spajanje banaka od globalne finansijske krize 2008. godine, žurno su organizirale prošle godine švicarske vlasti kako bi spriječile kolaps Credit Suisse.

Spajanje je dovelo do toga da UBS posjeduje dvije firme za vrijednosne papire u većinskom vlasništvu u Kini, gdje je firmi dopušteno upravljati samo jednom.

UBS sada predlaže kupovinu preostalih 33 posto udjela u UBS Securities koje već ne posjeduje od Beijing State-Owned Assets Managementa, a zauzvrat prodati do svoje cjelokupne pozicije od 51 posto u Credit Suisse Securities (Kina), navodi se u izvještaju, objavljuje Reuters.

UBS je tražio oko dvije milijarde juana odnosno 277 miliona dolara za odjel Credit Suisse u Kini, uključujući udio koji drži njegov lokalni partner, navodi se ovom izvještaju.

Najnoviji prijedlog dodaje novi zaokret višemjesečnom procesu nadmetanja za investicijsku banku Credit Suisse u Kini.

Iako je UBS pokušao povećati svoje vlasništvo u jedinici UBS Securities na 100 posto, vlada u Pekingu do sada nije bila voljna prodati zbog rasta i izgleda zarade.

Banka je sada uključena u pregovore sa svojim državnim dioničarom o zamjeni dionica dok su u toku pregovori o prodaji Credit Suisse Securities firmi Citadel Securities, rečeno je Reutersu.

Beijing State-Owned Assets Management Reuters nije mogao odmah dobiti za komentar dok je UBS odbio komentarisati.