vrijedan do 2 milijarde dolara

Švicarski bankarski gigant najavljuje novi program otkupa dionica

Autor: Biznis.ba
Švicarski bankarski gigant najavljuje novi program otkupa dionica
Foto: Unsplash

Švicarska bankarska grupacija UBS je u utorak najavila novi program otkupa dionica u iznosu do 2 milijarde dolara, od čega se očekuje da će do milijardu dolara biti realizovano tokom ove godine.

“Kao što je ranije saopćeno, u 2024. očekujemo otkup do milijardu dolara naših dionica, počevši od završetka spajanja UBS AG i Credit Suisse AG, koje se očekuje do kraja drugog tromjesečja”, saopćila je banka u izjavi.

“Naša ambicija je da otkup dionica premaši naš nivo prije akvizicije do 2026”, istakli su.

Novi program slijedi nakon završetka otkupa 2022. godine, tokom kojeg je kupljeno 298,5 miliona dionica. To je predstavljalo 8,62% njenih dionica u vrijednosti od 5,2 milijarde dolara, prema UBS-u, prenosi Bankar me.

Program otkupa dionica banke za 2022. zaključen je prošlog mjeseca.

Povratni otkupi se dešavaju kada firme kupuju sopstvene akcije na berzi, smanjujući dio akcija u rukama investitora. Oni predstavljaju način da kompanije vrate gotovinu akcionarima — zajedno s dividendama — i obično se poklapaju sa povećanjem dionica kompanije, kako broj dionica postaje sve manji.

UBS je preuzeo ogroman zadatak integracije poslovanja Credit Suisse-a, nakon što je krajem marta 2023. objavio da će se bivši šef Serđo Ermoti vratiti na drugi mandat kao izvršni direktor.

Brojke prošle sedmice pokazale su da je Ermoti zaradio 14,4 miliona švicarskih franaka (15,9 miliona dolara) u 2023, nakon iznenadnog povratka na izvršnu funkciju. Banka je u februaru prijavila drugi uzastopni kvartalni gubitak zbog troškova integracije, ali je nastavila da isporučuje jake osnovne operativne profite.

Dionice su ove godine porasle za više od 6%.