Investitori zabrinuti

Pad akcija 'New York Community' banke

Autor: Biznis.ba
Pad akcija 'New York Community' banke
New York Community Bank

New York Community banka (NYCB) jučer je doživjela pad akcija od 25 posto, na ispod četiri dolara po jedinici, nakon što je ponovila nižu kvartalnu zaradu za 2,4 milijarde dolara.

Zbog toga je ova američka banka zamijenila svog izvršnog direktora i odložila objavljivanje ključnog godišnjeg izvještaja, prenio je CNBC.

Američka televizijska mreža navodi da je u cijeloj ovoj situaciji vjerovatno najveći strah imaju investitori u vezi sa komercijalnim nekretninama i nedostacima koje je banka prijavila kada je riječ o lošem nadzoru u ključnom aspektu svog poslovanja, portfelju krediti.

Ekonomski analitičar Steve Moss rekao je da ovakva situacija može dovesti do toga da troškovi kredita budu viši tokom dužeg perioda.

NYCB se nalazi očigledno oteženoj situaciji u vreme kada se približava godišnjica prošlogodišnjih bankarskih previranja, piše CNBC.

Tada je kriza pogodila banku Silicijumske doline, a američke vlasti su morale da intervenišu u vezi sa garancijama depozita klijenata.

S druge strane, smatralo se da je NYCB bio jedan od dobitnika u toj situaciji nakon što je kupio glavni dio Signature banke, koja je takođe bila pogođena krizom, dodaje CNBC.